Голи онлайн?!

Голи онлайн?!
Снимка: Thinkstock

Думата "sexting" се появява в пресата преди няколко години и означава употреба на технологии за споделяне на сексуално съдържание онлайн. Думата е съставена от "sex" и "texting".

Съдържанието може да включва текст, разголени снимки, сексуални изображения и клипове. Много често секстингът е между  интимни партньори, но може да е и между групи от приятели през компютър или мобилен телефон. Най-често използвани са MMS към мобилните телефони, Скайп и социалните мрежи, където изображенията могат да се публикуват и споделят от различни потребители (Facebook, Twitter, Tumblr, Flickr, YouTube и др).

Повечето случаи на sexting са съзнателни - човекът, който изпраща съдържанието, разбира какво прави. Той/тя позира или се държи сексуално предизвикателно и съзнателно изпраща съдържанието до този, от когото иска да бъде видяно, обикновено гаджето. По-рядко се случва по невнимание да бъде изпратена лична снимка от телефона чрез MMS или през Bluetooth.

Споделянето на интимни снимки като част от доверена връзка, не е нещо ново. Това, което се е променило, е скоростта, с която можем да споделяме, и обхвата на разпространението. Мобилните технологии позволяват всичко да се заснеме, запамети и изпрати до множество получатели за отрицателно време.

Освен това, качвайки или споделяйки снимка в мрежата, на практика тя остава там завинаги. Изследване на Internet Watch Foundation показва, че 88 % от качените в интернет изображения са били свалени и разпространени в други сайтове. Загубата на контрол над каченото съдържание дава възможност една качена снимка на 14 години да даде отражение върху живота ни като зрели хора години след качването ѝ.

Кои са първите стъпки, които можете да предприемете, ако интимни изображения на детето ви се появят в интернет пространството?

Подкрепете детето
Ако детето ви е споделило с вас какво се случва, но дори да сте разбрали по друг начин, опитайте се да бъдете опора за него.

Може да е допуснало грешка, но ако негови интимни снимки са достигнали до съученици и познати, то със сигурност вече се чувства достатъчно зле. На първо място позволете му да сподели чувствата си и да разбере какво точно се случва. Уверете го, че каквито и да са последствията, вие сте до него. На детето може да му се наложи да води трудни разговори със съученици, затова е добре да знае, че има някой, който безусловно го подкрепя. Обърнете се към Българската линия за онлайн безопасност на телефон 124 123, ако имате нужда самите вие да поговорите за случващото се или да обсъдите подходящите стъпки.

Помогнете му да признае грешката си
Макар да е възможно онлайн животът на детето да "погребе" неприличните и интимни снимки, репутацията на детето може и да бъде подложена на атака. Затова му помогнете да се изправи пред последствията спокойно и без твърде сурови самообвинения, които да му попречат да се справи със случващото се.

Сигнализирайте за снимки или клипове
Изпращането на такива снимки или текстове между непълнолетни не е престъпление, сами по себе си обаче изображения със сексуален подтекст по всяка вероятност са в разрез с правилата на сайтовете, на които се помещават. Затова, ако попаднете вие, детето ви или някой познат на някое от снимките, сигнализирайте до администраторите на сайта, за да я свалят.

Насърчавайте детето да продължи да използва интернет, но по положителен начин. Използването на позитивните страни на социалните мрежи, поддържането на блог, уважителното коментирането на статии може да остави на заден план неприятните публикации за себе си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти