Ефектът на "празното" хапче

Ефектът на "празното" хапче
Снимка: Thinkstock

Когато бяхме студенти, един професор ни демонстрира нагледно силата на внушението върху оздравителния процес.

В клиниката лежеше пациент с много високо кръвно налягане, 200/120, никакво лечение не му помагаше. Тогава професорът му обясни, че тъй като е специален случай, за него от Япония ще бъде доставено най-новото и ефикасно лекарство за кръвно, което е много скъпо, с разрешение на министерството, ползват го само големците и т.н.

Надъхaн, пациентът с нетърпение очакваше заветния ден.

Донесоха “лекарството” и всички се събрахме да видим чудото, а във вените на човека потече една ампула - физиологичен разтвор (вода с 0.9% сол).

Само след минути цифрите на монитора започнаха постепенно да падат и кръвното се нормализира, защото човекът беше убеден, че получава най-доброто лечение. Това се нарича плацебо ефект.

Тоест, всяка медицински неефективна интервенция, като ампула без лекарство в нея, хапче (от захар или витамин, например), операция, психотерапия, за които пациентът вярва, че ще му помогнат, имат въображаем и действителен ефект върху здравето. На пръв поглед звучи като измама, но защо не, ако човек се чувства добре?

Според проучване, 97% от личните лекари в Англия понякога са прилагали такова лечение, за да са по-сигурни пациентите, или защото последните настояват за лечение, което не е необходимо. Класика в жанра са антибиотиците при вирусни болести – те не действат, но човек е спокоен, че се “лекува”.

Обясненията за плацебо ефекта са, че при положителни очаквания в мозъка се синтезират вещества, които играят роля на естествени аналгетици и оплакванията намаляват. Но плацебо ефектът може да е както положителен, така и отрицателен.

Ако не вярваме, че дадено лекарство ще ни помогне, то наистина няма да има ефект. Или ако прочетете страничните действия на медикамент, които са няколко страници в листовките, то наистина може да ги получите.

Затова четете листовките, запознайте се с действието на лекарството и с дозата, но когато стигнете до нежелателните действия, спрете. Ако има такива, ще ги усетите и без да ги “викате”. Освен това, трябва да се знае, че производителят е длъжен да ги спомене, дори те да са едно на 100 000.

Използвайте положителния ефект на плацебо върху себе си и вашите близки. Най-податливи на внушение са децата. Винаги, когато им давате лекарства, ги убедете, че това е вълшебно хапче или сиропче, от които те ще се почувстват много по-добре.

Ако оплакванията не са драстични и не изискват спешна лекарска намеса, използвайте “празно” хапче. Например, когато детето се оплаква от болки в корема без видимо да страда (често просто търсят внимание), дайте нещо невинно, например таблетка витамин С, и му обяснете, че веднага ще му олекне.

При всички оплаквания добра работа вършат хомеопатичните лекарства. При тях няма опасност от предозиране или алергии, а болните са спокойни, че се лекуват.

Цената на лекарството също може да има положителен плацебо ефект. Ефектът на плацебо се корени в очакванията, а нашите очаквания са, че по-скъпото лекарство е по-добро. На практика не винаги това е така, но на близкия може да се каже, че лекарството му е скъпо и ефикасно.

Доверието е прекрасен плацебо ефект. Ако имате лекар, на който вярвате безрезервно, то всяко негово лечение ще има ефект. Силата на внушението и на самовнушението е огромна и е позната от векове.

Ако отворите книгите на народния лечител Петър Димков, ще видите, че при всяко заболяване първата точка от плана на лечение е сутрин, като си отворите очите, да си кажете: “Днес се чувствам по-добре!”. Чак след това идва ред на останалите методи на лечение.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти