Един мъж, който знае как се изкарват пари...

Един мъж, който знае как се изкарват пари...
Снимка: Thinkstock

Борислав е директор за инвестиционни проекти в GlobeCap Investment, дъщерно дружество на инвестиционен фонд от Саудитска Арабия, управляващ над $1 млрд. в сферата на производството и търговията.

От 2009 до 2013, Борислав е директор на Българска агенция за инвестиции – държавна организация, отговаряща за привличането и подпомагането на чуждестранни компании в стартирането и развиването на дейността си у нас. Преди завръщането си в България, той така е бил консултант в Boston Consulting Group (BCG) в Москва, работейки по проекти в областта на автомобилната промишленост и търговия, на телекомуникациите и на потребителските стоки, в различни държави от Източна Европа и Азия.

Също така, Борислав е работил няколко години за регионалния офис на „Мерцедес” и „Крайслер” в Дубай, ОАЕ, като координатор на логистичните операции между дистрибуторските центрове в Близкия изток и Европа.

Борислав има магистърска степен по Бизнес администрация (MBA) от Харвардския университет в Бостън (САЩ), магистърска степен по Международен мениджмънт от Regents University (Лондон) и бакалавърска степен по Бизнес администрация и История от Американския университет в България. Той е випускник на Американския колеж в София.

Представяме неговото интервю, дело на Симо Колев, в рубриката ни "Професии":

Какъв искаше да станеш, когато беше малък?

Колкото и странно да звучи, исках да стана академик. Научили са ме да чета на много ранна възраст, примерно когато съм бил 3 или 4 годишен и аз четях и препрочитах всичко, до което можех да се добера – от „Книга за операта” (където си представях египетски фараони и средновековни рицари без дори да съм стъпвал в опера), до разни книги за локомотивите и машините (като повечето момчета, все си представях как строя роботи и прочие машинария). Изобщо, като дете, за мен науката и техниката бяха най-вълнуващото нещо, което можеше да прави някой човек и затова когато научих, че има такова нещо като Българска академия на науките, започнах да мечтая един ден да стана академик.

Какво точно правиш? Кои са качествата извън образованието, които най-много ти помагат?

Най-общо казано правя нещо почти диаметрално противоположно на детската си мечта. Ако тогава съм си представял, че ще строя машини и ще правя открития в някоя лаборатория, сега съветвам едни хора с много пари, за това къде би било добре да ги вложат, за да получат още повече – и как биха могли да си оптимизират бизнеса, така че да върви по-добре.

Втората част на тази дейност е малко по-„научна” от първата, но едно от нещата, които научих след три висши образования в сферата на бизнес администрацията беше, че бизнесът – като цяло – не се поддава на формули и константи. Ако при физиката, гравитацията е една и съща тук, в Ню Йорк, и в Найроби, то в света на бизнеса, една стратегия по отношение на маркетинг, човешки ресурси или производство, която работи тук може изобщо да не се получи в някое от другите две места.

Снимка: Личен архив

В това отношение, качествата извън образованието, които ми помагат са социалните умения и особено т.нар. „емпатия”. Аз работя с много хора – от инвестиционни банкери, завършили някои от най-престижните университети и работили на Уол Стрийт, до строителни и селскостопански работници, които никога не са напускали България. Говорейки с тези хора, аз винаги се опитвам да се поставя в тяхната ситуация и да разбера тяхната гледна точка. Това, понякога помага да видя нещо което бих пропуснал, а друг път помага да посреднича между едни хора, които настояват даден бизнес да стане по техния начин (защото цял живот така са го правили) с други, които за нищо не света не биха го приели (защото те пък цял живот са правили точно обратното).

Детският ми интерес към науката и към това да се опитвам да разбера как работи нещо и какви са връзките между различни събития и процеси ме направи доста „аналитичен”, което също много ми помага. В работата ми като стратегически консултант в годините преди да се върна в България и сега –в инвестиционния фонд, за който работя – аз се опитвам да разбера как функционира даден бизнес и как промяната на някакъв определен показател (например броят и разположението на офисите, бюджета за дадена дейност, или каналите за маркетинг и реклама) ще повлияе върху резултатите на фирмата.

Кои са най-интересните пазари и най-интересните сделки, които си правил?

Най-интересните, като че ли, тепърва предстоят. Работейки с инвеститори от Персийския залив, всичко се случва много бавно. За 2 ½ години, имаме две реализирани инвестиции, едната е в сферата на органичното земеделие, а другата – на туризма. В България има много повече интересни проекти от това, в което сме инвестирали, в много повече икономически сектори, така че ако отново си говорим след няколко години, определено ще мога да разкажа за много по-интересни сделки.

Снимка: Thinkstock

Иначе, в предишните ми няколко работи съм имал доста интересни проекти. Бях няколко месеца в Индия, където помагахме на най-голямата руска телекомуникационна компания да изгради стратегия за развитието на един мобилен оператор, който наскоро бяха купили. Изкарах няколко месеца в Толиати, където се произвежда „Лада” и в разни градове от рода на Уфа, Уляновск и Челябинск (които си спомнях смътно от часовете по география в училище) за да се срещам с производители и търговци на автомобилни резервни части и да разработя стратегия за развитието на една нова фирма в тази сфера. И правих доста интервюта със собственици на хранителни магазини и супермаркети в Сърбия, за да направим финансов модел за една от най-големите пивоварни в света, която искаше да промени логистиката си в Западните Балкани.

Кое е най-трудното в работата ти?

В сегашната ми работа, най-трудното е да убедя инвеститорите, че си заслужава да заделят някакви пари за проекти в България, а не примерно в Китай, Европа, Канада и т.н. Не се справям особено добре, защото те по-скоро разчитат на инстинкт и емоции, отколкото на цифри и анализи – а аз съм по-скоро добър в последното. Съответно, различните ни характери правят комуникацията ни трудна, но аз се надявам, че с времето това ще отмине.

Когато работих в Агенцията за инвестиции, може би най-трудното беше да се изправя срещу публичната нагласа, че държавните институции като цяло са място за мързеливи и корумпирани хора и че по-скоро пречат, отколкото помагат. Беше малко като във вица със зайчето защо било с шапка (или без). Другото трудно нещо беше, че БАИ като цяло няма правомощия – съответно доста често се случваше да убедим някаква компания, че България е добро място за тях, но когато стигнеше до „реален бизнес” изведнъж всякакви други институции по веригата да създават пречки, а компанията-инвеститор да ни се сърди на нас.

Снимка: Thinkstock

А кое е най-интересното?

Най-интересното е, че съм като на училище – покрай всеки проект научавам нещо за някакъв нов бизнес, запознавам се с интересни хора и прочие. За последните две години научих колко хора пътуват годишно зад граница и какъв е профилът на почиващите в Турция, Испания, или Тайланд. Научих и колко килограма боровинки се очакват от декар земя. В последно време се занимавам с изчисления колко туристи са необходими, за да е печеливш един хотел и каква е средната запълняемост по месеци.

Снимка: Личен архив

Как протича твоят ден и какви са предизвикателствата в работата ти?

Ами, като че ли при повечето подобни професии – по няколко срещи на ден и по няколко часа пред компютъра. Почти не се задържам в офис – предпочитам да се срещам с хора в кафета и ресторанти (а разнообразието в София е учудващо). Нямам работно време – в интерес на истината, дори понякога с дни не работя. Естествено, има и периоди, в които е точно обратното. Нямам кой знае какви предизвикателства, свързани с работата – освен изброените преди малко, но ако все пак фондът се развие в мащабите, които са обещали инвеститорите, тогава най-голямото предизвикателство ще бъде управлението на всички проекти, защото всяка нова инвестиция води със себе си цял набор от проблеми за решаване, изискващи много време и енергия.

>>> Към страница 2 >>>

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти