Допълнителен час сън за тийнейджърите

Допълнителен час сън за тийнейджърите
Снимка: Thinkstock

Родителите, учителите и обществото като цяло трябва да разберат най-накрая, че тийнейджърите действително се нуждаят от малко повече сън сутрин.

На повечето възрастни това твърдение никак няма да се хареса, тъй като обикновено нежеланието за ранно ставане и успиването се обясняват с типичния за възрастта мързел, но се оказва, че това не е съвсем вярно.

Необходимостта и продължителността от сън при човека, както и при повечето бозайници, се променя с възрастта.

През пубертета часовете за лягане и ставане сутрин се изместват назад, така че биологичният часовник на тийнейджърите "работи" с два до четири часа закъснение в сравнение с останалите хора.

Тази тенденция се запазва до достигане на 19,5 г. при жените и 21 г. при мъжете. Това означава, че за един подрастващ алармата на часовника в 7 ч. сутрин е равносилна на събуждане в 5 ч. за човек на 50 г.

Мери Карскедън от университета Браун в Провидънс, Роуд Айлънд, обобщава наблюденията си в различни училища в САЩ и Великобритания, като извежда нуждата от 9-часов сън като основополагащ за добрите академични постижения на учениците.

Нуждата от сън има огромно значение за паметта и способността от иновативни решения, както и за разрешаване на сложни проблеми. Преждевременното прекъсване на съня повишава нивата на хормона на стреса кортизол, което води по-късно до лошо настроение, разсеяност и импулсивно поведение.

Изследванията са показали по-високи нива на хормона на глада грелин при ставащите по-рано сутрин ученици, както и по-ниски нива на хормона лептин, отговорен за усешането за ситост. Предполага се, че дългосрочното лишаване от сън може да бъде важен фактор в предразположението на младежите към някои заболявания - като диабет, затлъстяване и хипертония.

Юношите все по-често прибягват до стимуланти през деня, за да компенсират загубата на сън. Действието на кофеиновите и енергийните напитки трае между 5 и 9 часа, което води до отлагане часа на заспиване вечер и завъртането в омагьосан кръг. Умората увеличава и вероятността тийнейджърите да започнат да пушат.

В обикновена гимназия в Нюкасъл, Великобритания, създали нов модел на учебния процес, като през 2009 г. обявили 10 ч. за начало на първия учебен час. По-късно там направили изводи за по-високи академични постижения, както и повече интелектуално активни младежи.

Въпреки това, по-късният старт на деня сам по себе си не е достатъчен. Обществото като цяло, както и самите тийнейджъри в частност, трябва да се отнасят по-отговорно към съня си. Сънят не лукс или прищявка, а биологична потребност на организма, нужна за по-добро функциониране на мозъка и тялото.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти