Доброто поведение в интернет

Доброто поведение в интернет
Снимка: Thinkstock

Може ли да има по-добър интернет? Със сигурност, ако попитаме различни хора, ще чуем и различни отговори. Но и друго нещо е сигурно – интернет се прави от хората. Е, това значи ли, че каузата се пренася  към по-добрите хора?! Оставяме всеки да даде своя отговор за себе си.

Ако анализираме по-детайлно “Що е то интернет?“, то научно ще изведем отговор като глобална система от взаимосвързани компютърни мрежи или просто хора, управляващи интернационално свързани машини. И тук стои основният въпрос “Кой и как управлява своето устройство?“

Би било доста наивно да вярваме, че можем да направим хората по-добри. Ние сме... каквито сме! Но както в реалността има механизми, които ни помагат да се предпазим от недобронамерени постъпки, то по същия начин интернет ни предлага множество възможности.

Ето някои неща, които Българската линия за онлайн безопасност препоръчва:

* Хубаво е да се уверим, че паролите ни са достатъчно трудни за “разбиване“ и същевременно достатъчно лесни за помнене. Добре е да ги сменяме често!

* Добре е да проверяваме възможностите, които страниците предлагат, преди да вземем решение дали да се регистрираме. Например, едни от важните възможности са за докладване и за свързване с администраторите на сайта.

* Добре е да мислим какви ще бъдат последствията, преди да публикуваме каквато и да било информация за нас или за наш близък.

* Важно е да отделяме достатъчно време за персонализиране на настройките, свързани със сигурността на профила и публикациите ни.

* И не на последно място, онлайн светът става по-добър, когато участваме в него с позитивните страни на характера си!

На всички нас ежедневно ни се налага да се сблъскваме както с добрите, така и с лошите собствени постъпки и тези на хората около нас. Изборът как да реагираме в едните или други ситуации обаче е личен. Интернет ни предлага същите механизми на общуване, само че виртуално.

Ако в реалността обаче можем да “се измъкнем“ с оправданието, че не сме информирани, че не сме разбрали, че не сме имали време да проверим, то какво е извинението ни в интернет?

Все пак това е необятно пространство, което ни предлага безкрайни възможности да проверяваме достоверността на предложенията, кой стои зад тях или пък доколко изобщо са стойностни и валидни. За това са ни нужни умения, а те се изграждат!

Екипът на Българската линия за онлайн безопасност

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти