В чест на най-малките големи герои: Ден на недоносените деца

бебета
Снимка: Unsplash

Над 15 млн. бебета се по света се раждат преждевременно всяка година (по данни от 2012 година), а само в Европа те са около 500 000.

Над 1 млн. бебета умират всяка година в следствие на преждевременно раждане, поради усложнения. В България статистиката също е тревожна – над 6 хил. бебета годишно се раждат твърде рано.

Това означава, че недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да нараства.

Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания.

Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр.

бебета
Снимка: Unsplash

Грижата за най-малките и крехки пациенти възлиза на повече от 26 милиарда евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв на ден.

Тази тревожна статистика е причината да съществува Световен ден на недоносеността – 17 ноември.

Ден, в който вниманието да бъде насочено към тези най-мънички и борбени деца, голяма част от които въпреки всички трудности, с които се сблъскват все пак оцеляват и нещо повече – израстват като здрави деца.

Но за да се намали броят на преждевременните раждания, за да се намали броят на смъртността сред недоносените бебета и да се намали процентът на уврежданията сред недоносените – е необходимо да се говори за проблемите и хората, както и специалистите да бъдат възможно най-информирани.

В галерията ви показваме не само няколко сладки бебета, но и как може да подкрепите недоносените бебета и техните семейства >>>

Още за бебетата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти