Град, забранен за бебета

Град, забранен за бебета
Снимка: Thikstock

Велина Томова

Звучи много отблъскващо – град, забранен за бебета. Още по-неприятно е, че този град всъщност е столицата на България.

Всеки, който си е имал взимане-даване с бебешка количка по разбитите тротоари на София, знае усещането за пълна безпомощност, когато просто не можеш да преминеш по-напред с количката.

Защо? Защото бордюрът е висок, защото в края на пешеходната пътека има контейнери за боклук и защото т.нар рампи за колички в подлезите са неизползваеми.

Като прибавим към това и недостъпния градския транспорт, София е наистина град, забранен за бебета.

И не става дума само за „разходка“. Свободното придвижване на родителите и техните деца е въпрос на елементарни права и възможности за нормален и активен живот – такъв, какъвто в София явно не е възможен.

За да променят това, близо 3 хиляди родители се включват в инициативата „Път за бебешки колички“.

Основната цел на инициативата “Път за бебешки колички” е изграждането на достъпна градска среда.

На този етап сдружението се ангажира със създаване на база с фото и видео материали, и разкази на очевидци, за изключително тежкото положение, в което са поставени гражданите на София.

Целта е да бъде доказано, че въпреки ремонтните дейности, пешеходната инфраструктура в столица в Европейския съюз продължава да прави отглеждането на дете трудно, вместо да го улеснява.

Неглижирането на тези проблеми носи всекидневна вреда на децата и родителите, които са най-активната част от данъкоплатците и производителите на БВП за страната.

Втората основна цел на инициативата е постигане на твърд и ясен ангажимент от страна на администрацията на града по проблема, като този ангажимент трябва да е обвързан с ясни срокове и конкретни улици и квартали.

Лошият опит показва, че общите ангажименти не водят до конкретен резултат. Достъпна градска среда се полага по право.

Това е и причината да инициираме група за публично разясняване на гражданите как и къде да подават сигнали при съществуващи нарушения.

Ползите за майките с бебешки колички в бъдеще ще се отразят и на други сериозно пострадали от инфраструктурата групи, като хора с физически увреждания или такива в напреднала възраст.“, обясняват създателите на фейсбук- групата „Път за бебешки колички“.

За повече информация и за публикуване на снимки, които доказват, че София е град, забранен за бебета, можете да посетите страницата на инициативата.  

Проблемът с непристъпността на софийските улици ограничава правото на свободно придвижване и на хората в инвалидни колички. Те се сблъскват със същия проблем, както майките с колички, но за разлика от тях, те никога няма да оставят количките в гаража... Повече вижте в статията ни "Болестта, която направи хора по-добри"

Още за майчинството в България: 

На майките им се събра прекалено много

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти