Детето ми е с ниско самочувствие. Как да му помогна?

Детето ми е с ниско самочувствие. Как да му помогна?
Снимка: Thinkstock

Родителите често се притесняват, че детето им  обръща твърде много внимание на връстниците си, забравяйки за задълженията у дома и в училище, и често подражава на по-големите, които дават „лош пример“. 

„Как да се справим с подобни ситуации по възможно най-тактичния начин?“, питат повечето родители.

Приемането и харесването на самия себе си в тийнейджърските години е толкова по-трудно, защото, освен всичко останало, тийнейджърът, който е в процес и на полово съзряване, често има притеснения относно външния си вид.

Как да съградиш и запазиш самочувствие при това положение? Как да се намесят родителите в този случай?

В такива моменти за младия започва подчинението на околното мнение, на рекламите и на всички, които казват, че човек не може да бъде щастлив и удовлетворен, ако не изглежда по определен начин или не следва общоприет модел на поведение.

Подкрепете вашето дете. Винаги и във всичко. Дайте му да разбере, че независимо какво чувства и какви са желанията му, вие сте готови да го изслушате и заедно да намерите решение на всеки проблем, дори и понякога да изглежда невъзможно.

Покажете на тийнейджъра, че сам може да изкарва парите си. Това ще повдигне самочувствието му и социалния му статус.

Тийнейджърът, под натиска на социални мрежи, като "Фейсбук" и "Туитър",  както и масовите медии, които промотират „лесен живот“ и често агресивно поведение, изграждат образ, който не му е присъщ. Всяко разминаване от изградения образ, който поддържат неговите приятели, като например – липса на модерен телефон или дизайнерска дреха, се приема от младия човек за  „грешка” и нанася тежки удари върху самооценката му. Това рефлектира и върху родителите защото те не винаги могат да осигурят желаното.

Ако случаят с вас е такъв, то помислите как да поговорите с детето си и да му обясните, че нямате възможност да му осигурите всичко, което имат неговите приятели. Предложете му да потърси работа за лятото и така сам да купи желаното. Така ще покажете, че твърдо вярвате в него и неговата възможност да взима решения и да носи отговорност, а юношата ще разбере цената на нещата и със сигурност ще бъде по-самоуверен, защото сам е изкарал парите си.

Депресирани ли са тийнейджърите?

Последните години все по-често се говори за огромния процент на депресия при тийнейджърите вследствие на натиска „да бъде като останалите“. Постоянното чатене чрез социалните мрежи и ограничаването на естественото общуване водят до промяна в ценностната система у юношата, в създаване на изкривен образ за самия него. Сякаш е по-важно да събереш най-много лайкове и виртуални приятели, вместо да създадеш реални връзки, които могат да направят вълнуващи тийнейджърските години и да създадат прекрасни спомени.

Но ако самооценката се води от лайковете във "Фейсбук", какво става с тийнейджъра, който не е толкова популярен?

Как, във време, в което животите ни са онлайн, можем да помогнем на младия човек да е независим от мнението на околните?

Трудността да се помогне от страна на семейството е в това, че юношата в повечето случаи счита опита на родител да поговори с него за сериозно натрапване. В този период най-важна за него е групата на връстниците му и той възприема за меродавно тяхното мнение и правила, които за жалост са също толкова незрели и неукрепнали.

Възрастните могат да помогнат на изграждането на добра себеоценка и самоуважение като формират още от детството ценностна система, основана на зачитането на уникалността на всеки и приемането на различията. Във всички случаи те трябва да дадат на тийнейджъра увереност, че винаги, когато той счете за нужно, може да разчита на тяхната подкрепа, обич и приемане.

Възрастните могат да помогнат и като скъсат с ролята си на „богове“ и всезнайковци и покажат, че те не са безгрешни. Те трябва да скъсат с моделите, в които са разговаряли с детето като са го назидавали – тип “На тебе говоря“, и да възприемат модел от типа „Съгласен съм да поговоря с теб, щом желаеш“. 

Чувството, че можеш да споделиш с близките си вълнения от всекидневието, създават в юношата увереност. Даването на пространство и свобода за израз на мнение, за вземане на решение, за поемане на отговорност при направена грешка, развива допълнително тази увереност и спомага за изграждането на независима личност.

В книгата "Остаряваме бързо, помъдряваме късно", Д-р Гордън Ливингстън развива идеята, че ние сме това, което вършим.

"Трите компонента на щастието са: да имаш какво да правиш, човек, когото да обичаш и нещо, на което да се надяваш."

Заетостта на тийнейджъра е от голямо значение. Спортът при подрастващите е особено важен – създава дисциплина, чувство за принадлежност и самочувствие при изпълнение и достигане на целите, свързани с него.

Поощрението от страна на треньора, родител, учител, спомага също за добрата самооценка, дори и целта да не е постигната. Добре е да се възпита идеята, че процесът (прогресът) е важен, а не моментното удовлетворение. Така тийнейджърът ще има постоянен стимул да прояви най-доброто от себе си и да се стреми към постоянна промяна и развитие.

Прочети още по темата:

Малкият голям непознат вкъщи

Какво тревожи българските тийнейджъри?

5 съвета, които всеки родител на тийнейджър трябва да знае

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти