Детето манипулатор и неговите безотказни методи

Детето манипулатор и неговите безотказни методи
Снимка: Thinkstock

Ако си мислите, че само ние, възрастните, можем да манипулираме хората около себе си, за да постигнем желаното, много се лъжете.

Децата са най-изкусните манипулатори, и то от най-ранна възраст. Защото използват най-мощното оръжие – родителската обич и слабост към малчуганите.

Още от раждането малките хитреци се ориентират в обстановката и знаят как да постигнат целите си – с рев, за който няма причина.

Ако не стане на тяхното – с много рев. Тяхната цел е скромна – да ги гушнат. Ако ударят на камък, си имат безотказна наказателна акция, с която няма как да не бръкнат дълбоко в родителската душа – захласването.

Нарича се още афективно-респираторен пристъп, при който детето плаче до посиняване, спира да диша, може да се стигне дори до припадък. Това не е заболяване, детето е здраво, причина за пристъпа обикновено е неизпълнено желание, гняв, и като цяло начин за манипулация на родителите.

С възрастта се израства, толкова по-бързо, колкото по-адекватно реагират родителите. Трябва да се знае, че захласването не е опасно за здравето на детето, но е драматично изживяване и е нормално родителите да се разтревожат.

Най-лесното нещо, което можете да направите, когато детето се захласне, е да му духнете рязко в лицето или да го напръскате със студена вода. То се стряска и си поема дъх. Важното е да запазвате спокойствие и да не реагирате бурно с прегръдки и извинения. Нека разбере, че не се впечатлявате от изпълненията му.

Има ли публика и „аплодисменти”, детето ще продължава дълго да ви манипулира. Тръшкането е еквивалент на захласването при малко по-големите деца. Лягат на пода, крещят, ритат и то предимно пред публика. Например - в магазина, на улицата, където за да престане резилът, обикновено се изпълнява детското желание.

Детските психолози съветват да се въоръжите с търпение и да не обръщате внимание на детето, за да се откаже от този метод на манипулация. Но това става трудно на обществено място, по-скоро вкъщи е мястото за възпитание. 

Когато поотраснат и започнат да говорят, методите на манипулации стават по-изкусни. Знаейки слабото място на родителите – здравето на децата, започват да го използват най-рационално. Когато не им се угоди, децата започват да ги боли корем, глава, по-обиграните артисти се хващат за сърцето... И веднага болестта изчезва, щом постигнат своето.

„Разделяй и владей” е другият хит в манипулациите. Ако единият родител накаже детето, то веднага разплакано се жалва на другия, драматизирайки ситуацията. Груба грешка е родителите да са на различно мнение и да се карат пред детето. Нали точно това е неговата цел? Подкрепете наказващия, различията решете насаме.

Децата манипулатори умело спекулират и с родителската емоционалност. Сълзи, сръдни и класическото „Значи не ме обичаш вече, щом...”Ако се вържете и започнат обяснения колко много го обичате, бинго, манипулаторът е уцелил правилния път! И ще продължава с изпитания метод. Детето трябва да разбере, че му се налагат ограничения не защото не го обичате, а защото нещо е нередно, опасно или забранено. А и децата често ни манипулират, за да видят докъде стигат границите на родителската твърдост и търпение.

Ако позволявате системно да ви манипулират, вредата е повече за самото дете. То ще получи усещането, че си има работа със слаб, несигурен, безхарактерен родител, когото може да си върти на пръста. А децата са спокойни, когато имат сериозна опора и защита, имат нужда от човек, на когото може винаги да се разчита. Такъв родител може да казва и „не”.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти