Да се гмурнем по-надълбоко

Да се гмурнем по-надълбоко
Снимка: Thinkstock

Децата по природа са любопитни. Техните любими филми на Дисни, например "В търсене на Немо" - насочват любопитството им към подводния свят. Дали опознаването на плитките води в търсене на определена мидичка, рибка и камъче или поглед към морския живот в гънките на коралов риф, шнорхелингът и гмуркането са чудесен начин да превърнете всяка семейна морска почивка в незабравимо приключение за деца.

Не е нужно да сте професионален водолаз, за да се насладите на подводния свят. Трябва ви просто една маска, шнорхел и плавници! И все пак има няколко неща, които можете да направите, за подобряване на почивката ви. Един възрастен трябва да влезе във водата преди децата. Това не само ще даде възможност за родителя да помага на децата, но и ще помогне на малките за преодоляване на страха им.

Уверете се, че всяко дете носи защитна жилетка, без значение колко добре то плува. Шнорхелингът може да бъде забавно занимание за цялото семейство, но имайте предвид, че купуването на шнорхелинг оборудване за деца е различно от закупуване на оборудване за възрастни. За да улесним избора, предлагаме на вашето внимание няколко съвета.

Децата имат различни потребности в сравнение с възрастните. Това трябва да се вземе предвид при закупуване на най-доброто оборудване за вашия малчуган. Вие искате да получите най-удобната маска, плавници и шнорхел за вашето дете, така че то да се чувства удобно и да се наслади максимално на преживяването. Нищо не може да развали едно пътуване по-бързо от една пробита маска. А добрата новина е, че не е нужно да се купуват най-скъпите, а тези, които са най-удобни за вашето дете.

Детска маска
При закупуване на маска, разбира се най-важното нещо е да се уверите, тя да е с правилния размер. Трябва и да се гарантира, че маската идеално уплътнява лицето. Това ще попречи на водата да влезе под маска и да попадне в очите на детето. Често на опаковките има възрастови насоки, за да помогнат на родителите в избора, но за съжаление, те не винаги са точни и е най-добре детето ви да пробва маската. Ако решите да я закупите онлайн, просто се уверете, че сте в състояние да я върнете, ако не е с точния размер.

За да видите дали маската пасва на детето правилно, следвайте тези стъпки:
Маската всъщност имитира стъкло на аквариум, долепено до лицето на гмуркача, като разстоянието между стъклото и очите е изпълнено с въздух. Именно въздухът е елементът, позволяващ на гмуркача да вижда под водата така, както и на повърхността. Тайната е в това между очите и водата да има въздух.

Основните качества, на които трябва да отговаря маската, безспорно са удобството и зрителния обхват. Сложете маската до лицето на детето си, без да я натискате силно. В идеалния случай маската трябва да е долепена около лицето на детето. Погледнете към тавана и сложете маската на лицето си, без да използвате каишката. Маската трябва да стои плътно прилепнала към лицето.

След това накарайте детето да вдиша въздух през носа, за да се създаде вакуум върху маската. Маската трябва да остане на мястото си без каишките. Издишайте през носа за отстраняване на маската. Ако не се задържа, опитайте друга маска.

Шнорхелът
При избора на шнорхел най-важно е правилният размер за устата на детето. Шнорхелите често са твърде големи за захапката на детето. То трябва  да захапе гумените копчета в мундщука.

Тези гумени копчета са с цел да не попада водата в устата на детето, така че е от съществено значение мундщукът да е достатъчно малък. Най-добре е да си купите лек шнорхел, за да се чувства детето удобно. Можете също така да потърсите шнорхел с клапан за вашето дете, за да издухва водата по-лесно.

Правилният шнорхел за деца трябва да е сух, удобен и да се изчиства много лесно. И най-вече захапката трябва да е малка и да е от качествени по-меки материали.

Детски плавници
Тъй като децата растат много бързо, е по-изгодно да закупите плавници с регулируема презрамка. Това позволява те да бъдат адаптирани към постоянно променящия се размер на вашето дете. По този начин можете да ги използвате в продължение на няколко години.

Плавниците трябва да са удобни, без да са прекалено стегнати или прекалено хлабави. Ако презрамките са прекалено стегнати, те ще пречат на кръвообращението на детето. Ако те са прекалено хлабави, презрамките ще паднат, когато детето се опитва да рита във водата. Трябва също да се уверите, че са гъвкави и не много твърди. Твърдите презрамки са по-трудни за плуване, особено за начинаещи.

Детски неопрен
При закупуване на неопренов костюм е важно да се уверите, че размерът стои плътно около тялото, шията, ръцете и краката. Това ще запази топлината на тялото във водата. Неопренът трябва да е лесен за обличане, по добре с преден цип и да е изработен от качествена материя, за да не предизвика алергия и да може да съхне бързо.

Детска спасителна жилетка
Жилетката може да ги задържи на повърхността с малко или дори без усилия, така че те да могат да се насладят на подводни забележителности. Добре е да я изберете в по-силен цвят, така че по-лесно да държите под око малчугана и да го различавате в тълпата.

Освен това, ако отидете на обиколка с лодка, много оператори изискват да носите жилетки, а и със собствена жилетка, няма да се налага да се притеснявате за състоянието на оборудването, което на някои места ви предоставят.

Забавлявайте се!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти