Как да помогнем на децата да преодолеят страха от водата

Как да помогнем на децата да преодолеят страха от водата
Снимка: Thinkstock

Много дечица са уплашени от идеята да плуват или по-специално от мисълта да не потънат.  Ако търсите начини да помогнете на детето си да се чувства по-удобно в басейн или езеро, имайте предвид следните съвети:


• Малки стъпки и насърчителни награди

Преодоляването на страха от водата често е бавен и постепенен процес. Препоръчително е да се насърчава и награждава дори и най-малкият напредък. Първоначално сядайте заедно с детето с крака, потопени във водата. Когато се отпусне дори и за няколко секунди, подкрепете хлапето и отбележете това постижение като нещо много значимо. Когато започне да се чувства спокойно, докато е потопило крака във водата, го помолете да отиде малко по-навътре. Активно поощрете детето, когато го направи. Чак когато се чувства удобно просто да стои във водата, можете да започнете да учите малчугана как да плува.  Може да отнеме известно време, но постепенно ще започне да асоциира плуването с нещо позитивно.

•    Надуваеми продукти

Пояс, дъска за плуване, надуваема жилетка... има множество плаващи продукти, които могат да направят детето да се чувства по-удобно във водата. Всички тези продукти могат да помогнат на вашите деца да се чувстват сигурни, когато са  във водата.

• Мокри лица

Много деца не  харесват лицата им да са мокри. Тактики, които са показали ефект, включват добре прилепващи очила или маски, или дори ги насърчавайте да правят мехурчета в купа или мивката в банята. Въпросът е просто да накараме детето да свикне, че е приятно водата да мокри лицето му.

• Водни игри

Малките деца понякога се чувстват по-комфортно в големи водни басейни, само след като  първо се убедят, че водата е безопасна и може да е много забавно място за игра. Можете да  увеличете доверието на детето към водата, като го насърчите да играе с водни пистолети или воден бластър и така да се увери, че няма от какво да се страхува. Можете да го направите дори в банята – в домашната вана или в надуваемо басейнче - поставете вътре играчки и оставете детето да се забавлява, включете в играта пяната и сапунените мехурчета от шампоана. Заменете удоволствието от играта в пясъчника от парка с водата. Къпете играчките, пускайте ги да плуват. Можете да си организирате дори риболов - ловете рибки с детска въдичка с магнит.

• Пример от приятели

Ако детето ви вижда другите деца в басейна  да се забавляват, то може да се изкуши да се присъедини. Децата преодоляват много страхове от желанието си да бъдат с приятели и стремежа да могат да правят това, което правят и приятелите им.

• Уроци по плуване

Обадете се на професионалистите! Уроците по плуване често са най-добрият инструмент за подпомагане на детето да преодолее страха от водата. Разбира се, че няма са се получи още от първата тренировка, но не се отказвайте. Най-важното е детето да се почувства уверено и удобно във водата. Убедете се, че треньорът има опит с деца и че басейнът е поддържан. 
Последните проучвания показват, че децата, които са се научили да плуват в ранна детска възраст, имат по-добре развито чувство за координация и равновесие.

Помогнете на вашето слънчице да бъде здраво!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти