Да качваме ли снимки на децата си в социалните мрежи?

Да качваме ли снимки на децата си в социалните мрежи?
Снимка: Thinkstock

С навлизането на социалните мрежи в живота ни споделянето стана изключително лесно. Снимки, клипове, коментари, важни събития непрекъснато излизат на стените ни. Както всяко хубаво нещо обаче добре е да знаем и неговите потенциални рискове. Не за друго, а за да вземаме съзнателно решения какво и колко да публикуваме и на кого да позволяваме да вижда публикациите ни.

Има ли нещо лошо да качваме снимки на децата си на профила ни?
Основното притеснение относно детските снимки в мрежата е свързано с непознатите. Кой ще ги види? Какви могат да бъдат намеренията на този човек? Какво може да разбере от снимката?

Всъщност вероятността недобронамерен човек да види снимка и да предприеме издирване на детето на нея с цел да го нарани по някакъв начин е много малка. По-често се случва обаче непознати да свалят снимките и да ги използват за измами или дори е възможно за търговски цели.

Разбира се, решението не е да спрете напълно да споменавате детето в интернет или пък никога да не качите снимка с него. Страхът не е най-добрият съветник и в този случай. Вместо това можете обаче да обърнете внимание на някои правила за безопасност:

На първо място, трябва да се уверите, че непознати няма да могат да видят снимките ви. Направете настройките на профила си така, че само хората, които сте одобрили за приятели, да виждат снимките. Включително можете да групирате приятелите си и да разрешите достъп до снимките само от роднини и най-близки.

Ако поддържате блог, помислете можете ли да ограничите хората, които могат да разгледат снимките и тогава решете коя фотография да публикувате – тази по голо дупе или семейната снимка, на която са всички членове, без да се виждат ясно чертите на никой. За блоговете не е лош вариант и слагането на воден знак на снимката.

Никога не качвайте снимки, за които се колебаете дали са подходящи или спрямо които имате резерви кой ще ги види.

Не надписвайте снимките със специфична информация – къде се намирате, къде летувате. Помнете, че след време и децата ви ще трябва да правят този избор за себе си.

Качвайки снимка, обяснявайте как избирате коя да качите и къде, защото те се учат от вас. Научете ги какви снимки е подходящо да се качват. Обяснете, че ако детето иска да покаже или изпрати снимка по Скайп, чат или социална мрежа, трябва да се посъветва с вас. А това е добър повод да поговорите по-обстойно за онлайн общуването и изпращането на лична информация както и за непознатите в мрежата.

Не забравяйте също, че качването на снимки на детето ви всъщност рефлектира най-много върху него самото. Снимките на детето са част от неговата онлайн репутация. Един ден то ще бъде "изтипосано" в мрежата. Затова:

Не публикувайте снимки, които могат да засрамят детето след време, дори да смятате, че е много сладко на тях. Това се отнася особено, когато на снимката има и други деца, чиито родители може да имат различни от вашите виждания и да не желаят снимките на децата си в мрежата.

Не споделяйте информация за него, която то може би не би искало да се разбира. Ако е достатъчно голямо, можете да се допитвате до него за тези неща.

Договорете с останалите членове на семейството същите тези правила.

За всякакви въпроси, свързани с интернет безопасността на децата, можете да се допитате до Българската линия за онлайн безопасност на телефон 124 123 всеки работен ден от 10.00 до 16.00 часа и всеки ден на имейл helpline@online.bg.

Екипът на Асоциация "Родители"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти