Д-р Петрова: Колко често трябва да се къпе новородено (ВИДЕО)

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, а тази на бебетата и малките деца е ясен индикатор за здравето и спокойствието им. Новородените бебета имат нежна кожа, която има своите специфични нужди. Изключение не правят и децата. Как да се грижим за кожата на мъниците, за какво да следим при кожни раздразнения и как да се справяме в специфични ситуации?

Това ни разказа д-р Зорина Петрова по време на лекцията „Грижа за кожата при бебета и малки деца“, която бе част от първото целодневно Събитие на „Ох, на мама!“ за бременни и родители.

Фармакологът д-р Петрова е завършила Медицински университет – София. До 2000 г. е преподавател в Катедра по фармакология и токсикология на Медицински университет – София. Занимава се с преподавателска и научно-изследователска дейност и продължава работата си в областта на лекарствената терапия.

Тя ни разказа защо следва да обръщаме специално внимание на бебешката кожа.

Петрова
Снимка: Юлиян Христов

А именно, заради специфичните й особености, сред които:
Развитието: При бебешката кожа все още не са се формирали пълноценно всички структури
Хидратация: По-голямо съдържание на вода определя и по-голямата пропускливост
Метаболизъм: По-ниска активност на жлезите в кожата (потни, мастни)
Защита: Намалена продукция на меланин

Д-р Петрова е категорична, че не е нужно ежедневно да къпем новороденото. В най-общия случай всъщност къпането на бебета е хигиенен ритуал, но с добавена стойност. А когато не къпем, почистваме:

  • Генитална област
  • Вратлето
  • Ръчичките
  • Всички гънки по тялото

Петрова
Снимка: Юлиян Христов

Повече за това какви са правилните стъпки, козметика и начини да подхранваме и предпазваме нежната бебешка и детска кожа – вижте във видеото горе

Събитието на „Ох, на мама!“ за бременни и родители се осъществи с подкрепата и доверието на генералните спонсори УСБАЛАГ "Селена" , ТБ "Селена целс" и верига хипермаркети Kaufland , както и на спонсорите от Дентална клиника Петър Дучев Kids, компанията за дермокозметика Laboratorios BABÉ, групата от фармацевтични компании Valentis, управляващото фондове дружество ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, марката производител на бебешки колички и продукти Mutsy“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти