Създадено за Olympus

Четири причини децата ви да слушат приказки

Помните ли приказките, които мама или баба са ви чели и разказвали? Това са едни от най-топлите и нежни спомени, които всеки човек носи със себе си до живот. Има нещо магично в това да слушаш приказки, когато си дете, дори и в днешно време, когато информационното насищане е огромно още от първия ден на този свят. Ако се чудите дали времето на приказките не е отминало безвъзвратно, защото живеем във високотехнологичен свят, ето ви няколко причини да не лишавате детето си от тях.

ЖИТЕЙСКИ ПОУКИ

а
Снимка: iStock/Getty Images

Приказките са възникнали с цел да разпространяват през поколенията поуки, които са валидни във всяка епоха. С тяхна помощ родителите могат да научат децата да правят разлика между добро и зло, да уважават другите, да помагат на нуждаещи се, да търсят любовта и разбирателството във връзките си и много други важни принципи в живота. Всяка история, която се предава през годините, звучи магично за децата, но от нея те несъзнателно се учат да взаимодействат със света, а този опит е безценен.

ЛИЧЕН ПРИМЕР

Случвало ли ви се е да се припознавате в една или друга измислена история, да виждате своя живот, описан в приказка? Звучи странно, но всъщност е обяснимо, защото всяка приказка повтаря нечий опит във времето, украсен и дообогатен чрез въображението на автора. А хората имаме горе-долу сходни преживявания и случки, така че няма нищо чудно в това, че понякога се откриваме в нечия история. Ако разкажете на детето си, че някоя приказка ви е помогнала да вземете важно решение в живота или ви е научила на нещо, със сигурност ще спечелите и неговото внимание.

РАЗВИВАНЕ НА ВЪОБРАЖЕНИЕТО

а
Снимка: iStock/Getty Images

Всяко дете има богато въображение, което ние, възрастните, се опитваме да вкараме в релси от раждането му. Порядките и възпитанието са безспорно нужни, но и талантът да виждаш живота по различен и цветен начин, също е важно. Приказките помагат много за това и по естествен път развиват въображението на децата, въпреки че – или може би благодарение на това, те са пълни с абсурдни ситуации и персонажи (джуджета, русалки и говорещи вълци). Но, хайде, кажете, не използваме ли същите тези персонажи като метафори, когато пораснем? Много жени се обръщат към писането на приказки, след като родят, в опит да се върнат към детското у себе си, да дадат път на въображението си и да се почувстват отново свободни. Така че не лишавайте детето от тази великолепна възможност да фантазира. Да, приказките не са от жизненоважно значение за развитието на детето, не са храна или лекарство за тялото, но за душата и фантазията са точно това.

НЕ ГУБИТЕ ВРЕМЕ ДА ЧЕТЕТЕ

Ако нямате време или сили да четете за чудовища, принцеси и всякакви подобни образи, не се самообвинявайте. Днешният живот не е като този прези 50 или 100 години. Майките работят, тичат по задачи, изкарват пари, грижат се за децата и какво ли още не, и, да, понякога нямат гориво и за протяжно четене на приказки. Но знаете ли – има кой да ви отмени в тази задача. Кампанията Топли приказки за лека нощ на Olympus е насочена точно към вас, а с нея имате възможност едновременно да осигурите вечерната доза любими народни приказки, и да не ги четете лично вие.

D
Снимка: Olympus

Редица приказки ще бъдат преразказани в аудио формат и качени в каналите на Olympus в YouTube, в Spotify и във Vbox.com откъдето вие можете да ги пуснете на вашето дете и да бъдете напълно спокойни, че то получава своята доза фантастични истории и поуки, вие сте си свършили работата като родител - при това по лесен и напълно удобен и за двете страни начин, а историите, приспивали хиляди деца през годините, ще продължат да съществуват във времето. А ако имате нужда и от още един помощник – то чашата топло мляко е отдавна прието като напитката за сладки сънища.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти