Ако унижаваме децата си, няма да постигнем нищо добро

Вик за помощ
Снимка: Getty/Guliver

"Защо не си послушен като другите деца" или "В нищо не те бива" са фрази, с които травмите в детската психика само могат да се задълбочат. Така че този модел в дисциплината със сигурност ще ви отведе на грешен път.

Американско семейство от Минесота обаче не е било на това мнение и постоянно е унижавало своята дъщеря заради слабите й оценки. Техните крайни действия ги довели до затвора, защото обръснали главата на 12-годишното си момиче и я накарали да си сложи пелени, с които да обиколи целия квартал.

Тези патологични случаи са крайност разбира се, но въпреки това всеки от нас всекидневно става свидетел на караници, в които истерични майки насочват високите си децибели към своите малчугани, независимо че се намират на публично място.

Щатските експерти категорично споделят мнението, че подрастващите по никакъв начин не бива да бъдат засрамвани пред околните от своите майки и бащи, защото това ще се отрази на техния характер в бъдещ етап, като ги направи по-агресивни.

"Вместо това задайте точни правила на поведение, с които хлапетата ви да се чувстват подкрепени и сигурни, а не под постоянна заплаха и атака от вашите обиди и неодобрение", споделя проф. Анди Гроган-Тейлър, който е експерт по социални грижи към университета в Мичиган.

От друга страна именно поведението на унижаване и засрамване може да отдалечи родителите и децата и те да правят точно обратното на това, което им се казва.

"Трудно ще бъдете родител за подражание в очите на вашите хлапета с тази дисциплинарна тактика", допълва Гроган-Тейлър.

Той коментира, че трябва да сме търпеливи с децата си, докато изграждаме общуването помежду си, относно това кое е редно и кое не.

"Слушайте какво мисли вашият син или дъщеря и го наблюдавайте, защото лошото поведение почти винаги е индикация за някакъв проблем и вие като родители трябва да забелязвате тези неща, а не да се правите, че не ви засягат и всичко е под контрол", завършва Гроган-Тейлър.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти