6 прости правила за спокойни празници

6 прости правила за спокойни празници
Снимка: netinfo

Нищо не разваля празниците така, както неприятните инциденти с децата.

Обхваналата ни еуфория намалява родителската бдителност и децата се развихрят както те си знаят.

За което нямат вина, не може да се очаква от тях да са мъдри и предпазливи като възрастните.

Затова вземете мерки за да имате спокойни празници без произшествия.

Правило №1: Не оставяйте децата без надзор! Залисани в подготовката на празника и тичайки по многобройните задачи често не виждаме какво правят децата. Това, че са кротки и тихи не трябва да ви успокоява, а напротив! Ако едно иначе палаво дете се кротне, значи замисля нещо. Нещо щураво и опасно. Не се нагърбвайте с всички задачи, няма да ги свършите без помощ, а децата могат да пострадат. Обърнете се към старите изпитани спасители –баба и дядо. Оставете децата при тях и спокойно се подгответе за празника. Не забравяйте и контролът над тийнейджърите. Следете с кого излизат и къде. Уговорете се да не изключват мобилните си телефони, дори и ако трябва да отстъпите по други параграфи като компенсация.

Правило№2: Обезопасете дома! Направете така, че да сведете до минимум инцидентите –травми, порязвания, изгаряния. Поставете предпазни капаци на контактите, дръжте далеч горещата ютия и режещи предмети, направете невъзможен достъпа на малкото дете до работещата  печка, когато готвите внимавайте дръжките на тиганите и тенджерите да не стърчат извън печката, за да не ги дръпне детето и да се изгори. Не забравяйте и за електрическата украса на елхата. Често нейните качества са съмнителни, може да има оголени жици и детето да го хване ток.

Правило №3: Заключете лекарствата и химикалите! Децата са в очакване на подаръци и лакомства и обръщат къщата, за да ги намерят. Червените хапчета на баба поразително приличат на бонбони и могат да бъдат изядени. Препаратите за почистване на дома (съдържат опасни химикали, които изгарят кожата и лигавиците) и течните лекарства са в красиви опаковки и често се бъркат с напитки. А опитването им е с фатални последици – изгаряне на хранопровода и натравяне.

Снимка: netinfo

Правило №4: Внимавайте с храната! Празник е, нека децата си хапнат колкото и каквото си поискат. Тази либерална нагласа почти със сигурност ще ви отведе при дежурния лекар. Защото масите са отрупани с тежки и мазни храни – сладкиши, торти, шоколади, ядки, мезета, салати със сосове и майонеза. Оставени без контрол децата нямат мярка и последствията са налице. Неподходящата храна (като количество и качество) затруднява храносмилателната система и тя се разтоварва по единствения естествен начин –с повръщане и разстройство. Тъжен финал на празненството.        

Снимка: netinfo

Правило №5: Никакъв алкохол! Бащите адски се гордеят, ако детето още от малко си топне пръстчето в чашата с алкохол и го оближе. Голямото „геройство” не свършва дотук, често се дава на децата да отпият от чашата на възрастните. Трябва да се знае, че при малките деца ензимите, които разграждат алкохола почти липсват, и дори малки количества (включително „леките” бира и вино) са изключително опасни. Деца изпадат в кома от символични количества алкохол.

Снимка: netinfo

Правило №6: Забравете за пиратките! Сега е момента да покажете на децата си как се празнува цивилизовано. Без да се притесняват съседите и да се рискува здравето. Колкото и да говорите за опасността на пиратките, какви изгаряния и травми могат да предизвикат, ако самите вие ги използвате, ефектът ще е нулев. Бъдете сигурни, че ще ви издебнат и ще запалят някоя, като последиците ще са непредвидими. Всяка година около Нова година по няколко деца остават без пръсти или без зрение. Далеч по-безопасен е бенгалският огън. Най-много детето леко да се опари.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти