5 причини да правите йога с децата си

5 причини да правите йога с децата си
Снимка: netinfo

Защо трябва да правите йога с децата си? Ето цели пет причини за това:

1. Защото е забавно да прекарвате времето си заедно!

Със смях, приказки, упражнения и игри събуждате детското в себе си и засилвате връзката по между си. 

Снимка: netinfo

2. Защото учите, докато играете!

Как се случва това? Можете да измислите пътешествие до чужда страна и да разкажете за нея, така че децата да се запознаят със забележителностите и културата й, разстоянието от нашата страната до там и прочие. 

Снимка: netinfo

В първата ми книжка за Индия съм разказала за това колко дълго бихме пътували до там, как се наричат дрехите на жените, защо индийските кравички ги считат за свещени животни и как се отнасят към тях, как е възникнала йога, какво е рикша, как се поздравяват индийците и всичко това във вид на приказно пътешествие със съответните йога асани. 

Снимка: netinfo

Думичките на английски също по-лесно се усвояват като към тях добавите движение на животно например. Така с примери и упражнения можем да добием например сила като на мечката или да сме верни като кучето. Това се постига с лекота, защото повечето асани носят имена на животни и ги наподобяват. Ако пък не се сещате за поза бихте могли да си я  измислите.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

3. Защото е чудесен начин да се раздвижите заедно! 

Дори, когато сте изморени или в гърба и раменете ви се е натрупала умора и нямате време и сили да стигнете до залата можете да си направите упражнения за сваляне на напрежението от тези области отново заедно с децата си като имитирате съответните животни. Същевременно развивате гъвкавост, сила, баланс, изправяте стойката на тялото си, засилвате метаболизма и се предпазвате от наднормено тегло. 

Снимка: netinfo

4. Защото чрез методите на йога почивката става много приятна!

Пуснете си хубава музика и легнете в удобна поза. Опитайте се дори само за една песен или мелодия да останете неподвижни. Можете да легнете заедно или първо да накарате детето ви да легне и да му направите масаж и после то на вас. Да проверите дали крачетата и ръчичките са натежали. Ние харесваме да имитираме с ръце стъпките на различни животни по гърба си. Много е забавно и приятно. 

Снимка: netinfo

5. Защото развивате въображението и концентрацията си.

Толкова е лесно! Започнете да измисляте приказка с помощта на йога асани и накарайте детето ви да продължи историята. Редувайте се така и ще видите как неусетно минава един час с приказки и упражнения. Развивате въображението и умението си за концентрация, за да продължите нишката на историята.

В моята „Вълшебна книжка“ ще видите моят вариант за активна приказка с упражнения. Повече за нея може да намерите в специално създадената страничка за поредицата ми „тананикаща йога“.  

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти