5 изречения-оръжия, с които детето ви да се пребори с тормоза в училище

5 изречения-оръжия, с които детето ви да се пребори с тормоза в училище
Снимка: netinfo

Тормозът в училище винаги го е имал. И по „наше време“ имаше агресивни деца, които изпитваха удоволствие от това да се подиграват, заяждат или направо шамаросват по-свитите или по-различните деца.

Организираха се дори междуучилищни сбивания заради момичета, заради подхвърлена реплика, заради какво ли не.

Агресията, желанието за надмощие, избиването на комплекси, грешките на израстването не са от вчера.

Но днес всичко изглежда и вероятно е много по-сериозно, с повече и по-чести сериозни последици заради големият отзвук, който всяка подобна проява получава.

Снимка: netinfo

"Славата", която насилниците получават от негативните коментари по телевизията и в интернет ги кара да са все по-агресивни, все по-забележителни, за да се почувстват поне за малко значими.

Защото детската агресия е точно това - отчаян крясък на системно пренебрегвано дете.

Заклеймяването на по-буйните деца от най-ранна възраст като "лоши", неадекватната спрямо съвременните деца учебна програма, неразбирането от страна на учители и родители трудна възраст, каквото е пубертета - всичко това води до ужасяващите сцени, на които ставаме свидетели.

Класовете и съучениците са умалено копие на обществото и средата, в която детето ще се движи като голямо. „Умалено“, но  всъщност изопачено заради незрялата нервна система, бушуващите хормони и незнанието как да реагира детето в дадена ситуация.

Снимка: netinfo

Като родители сме длъжни да научим децата си именно на това – как да се държат адекватно в дадена ситуация.

И ако не можем да променим децата-насилници, можем да променим реакцията на нашите деца спрямо заяжданията и обидите.

В крайна сметка човек се среща в живота си и с лоши хора и трябва да знае как да реагира спрямо тях така, че да не пострада.

Американски психолози предлагат 5 различни фрази, с които детето може да отговори на заяжданията на свой съученик.

Това ще помогне и на самите деца да натрупат самочувствие, вместо да се свиват или пък да отговорят с агресия на агресията.

"Голяма работа!"

Децата обикновено се заяждат с някой, който „се връзва“. Използването на изречения, които стопират по-нататъшен разговор. Покаже ли детето, че думите на насилника не му се отразяват, ще бъде потърсена друга „жертва“.

Като допълнение към това трябва да се погрижите детето ви вкъщи да се чувства високо ценено и силно обичано за това, което е. Ако получава обиди и вкъщи, и в училище, едва ли ще има сили и смелост да каже „не ме интересува“.

Снимка: netinfo

"Ау, много интересно"

Сарказмът стъписва насилниците. Те не тормозят уверените хора, а сарказмът е оръжие точно на тях.

Покажеш ли увереност, спираш да си интересен, защото показваш, че нямаш слаби места. „Благодаря, че ме уведоми“ и „Сега олекна ли ти“ също са варианти, с които да бъде затворена устата на заядливеца.

„Няма да се занимавам с това“

Пренебрежението обезсилва насилника. Той иска да има власт над жертвата си, но когато жертвата не проявява признаци на страх, интересът за тормоз отслабва.

Снимка: netinfo

„Накажи глупака с мълчание“

Не да се каже като изречение, а да се изпълни. Агресивните деца имат нужда от енергията на ситуацията, от която да излязат победители. Лишени от любов и разбиране вкъщи, те искат да се чувстват победители в училище, за това търсят други деца, които да въвлекат в своята игра за надмощие.

Ако детето ви не реагира на обидите, няма да е „интересно“ на тормозещия.

Бъди ми приятел

Има деца, които са агресивни, защото всъщност много искат да бъдат харесвани и обичани. заради лоша семейна среда, в която растат, не знаят как да бъдат добри деца и приятели.

Понякога, но това зависи и от зрелостта на вашето собствено дете, да се сприятелиш с насилник може да окаже благотворно влияние върху въпросното дете и то да спре да постъпва лошо.

„Ела да се разходим“ пък трябва да каже всяко дете, което става свидетел на тормоз над друго дете.

Да стои отстрани и да наблюдаваш те прави съучастник на агресора.

Или както казваше Кестнер в „Хвърчащата класна стая“:

За една беля са виновни не само онези, които са я извършили, но и онези, които не са попречили на извършването й“.

Още по темата

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти