Създадено за Орехите

Запеканка с картофи и бабек

Наздраве за простичките удоволствия в живота!

0 от общо 0 гласа
100 мин.
Необходими продукти

картофи - 2 кг 

кашкавал - 500 гр 

бабек Орехите - 200 гр

готварска сметана - 500 мл 

магданоз - 1/2 връзки 

сол на вкус

черен пипер на вкус

Топла, даже гореща запеканка с картофи и бабек “Орехите”, чаша хубаво червено вино и добра компания… Наздраве за простичките удоволствия в живота! Лесно постижими са и осмислят понякога сивеещите дни. Тогава вкусната храна е най-прекият път до блаженството. А от всички преки пътища, точно тази запеканка с картофи е и един от най-приятните. Защото се приготвя лесно и провокира небцето по особен начин.

От една страна, имаме традиционния български вкус на бабека. Това сушено мезе има различни имена в различните краища на България. Може да го срещнете като старец, бабичка или бабе. Прави се от кълцано свинско месо с подправки, суши се и обичайно се хапва през лятото, особено по жътва. Суров е много добро мезе за вино, но запечен на жар е просто неустоим.

Тук обаче го вкарваме в друга кулинарна естетика, като го съчетаваме със сварени картофи, кашкавал и сметана. Получава се амалгама от вкусове и текстури. Меко, топло, ароматно и пикантно по български, когато в хапката попадне и парче бабек. Щом мине през огъня, вкусът от чубрицата, черния и червения пипер и кимиона се отпуска и обогатява останалите продукти в тавичката.

Между другото, ако искате да го запазите топъл по-дълго, може да го приготвите и поднесете в индивидуални гювечета. Така, освен всичко друго, изглежда и по-красиво на масата.

Добър апетит!

Начин на приготвяне:

1. Измийте картофите и ги сварете. Охладете ги, обелете ги и ги нарежете на кубчета със средна големина.

2. Настържете кашкавала.

3. Сложете картофите в тава и към тях добавете половината от кашкавала, сметаната, сол и черен пипер на вкус и магданоза. Разбъркайте много добре.

4. Върху добре разбърканите продукти разпределете нарязания на кубчета бабек "Орехите". Покрийте го с останалата част от кашкавала и запечете на 200 градуса за 10-15 минути, до златист загар.

5. Преди да поднесете, по желание може да гарнирате допълнително с магданоз.

Внимание: Съдържа кашкавал и готварска сметана, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти