450 г кисело мляко
250 г царевично брашно
120 г краве масло
2 яйца
2 червени домата
2 стръка мащерка
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. сода
1/4 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва със солта и бакпулвера.
Яйцата се разбиват и се разбъркват с накълцаната мащерка.
Прибавят се при сухите съставки. Изсипва се киселото мляко и в него се гаси содата.
Наливат се и около 100 г разтопено масло, разбърква се добре.
Доматите се режат на не много тънки шайби.
В загрят тиган с термоустойчива дръжка се слага останалото масло, поръсва се със захарта и се подреждат шайбите домати.
Върху тях се налива тестото.
Тиганът се слага в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Кейкът се пече около 30 минути, изважда се, охлажда се леко, обръща се и се поднася.
Други рецепти:
Топла питка със сиренце...
Да замесиш любов
Как да направим питка
Орехова питка
Бърза питка със сирене
Содена питка за Бъдни вечер
Орехова питка