Катми

Любима българска закуска

0 от общо 0 гласа
80 мин.
Необходими продукти

брашно - 400 гр

прясно мляко - 750 мл

прясна мая или 1 пакетче суха - 10 гр

сирене или конфитюр по желание - 200 гр

захар - 1 ч.л.

олио за намазване на тигана - 20 мл

сол - 1 щипка

Няма човек, който да не е опитвал катми и да не се е влюбил в тях. Това е традиционно българско ястие, подобно на палачинки, но с малко по-различна плътност. Характерно е за Странджанския край и Родопите, разказват от Mate Kitchen.

Обикновено се приготвят на сач. В градски условия обаче можете да използвате и тиган. Хапват се както „чисти”, така и със сиренце или със сладка плънка (например чудно домашно сладко или конфитюр). От втория тип е и тази вкусна и лесна рецепта на приятелите ни от Mate Kitchen.

Начин на приготвяне:

1. Налейте 100 мл прясно мляко в купичка и прибавете в него маята и 1 с. л. брашно. Оставете да втаса 20 минути.

2. Пресейте брашното.

3. Постепенно налейте млякото, като бъркате непрекъснато.

4. Добавете втасалата мая, захарта и солта.

5. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес и оставете да втаса. Готово е, когато увеличи обема си двойно.

6. Загрейте плитък тиган или тиган за палачинки, намажете с олио, гребнете с черпак от тестото и разпределете равномерно по цялото дъно на съда.

7. Когато започнат да се образуват шупли, обърнете катмата, за да се изпече и от другата страна. Продължете така, докато сместа свърши.

8. Катмите могат да се поднесат както със сирене, така и с конфитюр.

Внимание: Съдържа сирене, брашно, прясно мляко и прясна мая, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти