Карамелизиран овесен хляб

Неустоим в комбинация с масло и сладко

3 от общо 1 гласа
180 мин.
Необходими продукти

За карамелизираните овесени зърна:

1 1/4 ч.ч. овесени зърна

3 с.л. захар

55 г безсолно масло, разтопено

1/4 ч.л. сол

1 г сода бикарбонат

1/2 ч.ч. вода

За хляба:

1 3/4 ч.ч. пълномаслено прясно мляко

8 г суха мая

3 с.л. захар

4 ч.л. пшеничен глутен

1 1/2 ч.л. фина морска сол

олио

1 голямо яйце + 1 жълтък

овесени ядки

Начин на приготвяне:

1. За карамелизираните овесени зърна сипете овесените зърна, по възможност начупени, в купа. Добавете разтопеното масло, захарта, солта, содата бикарбонат и водата. Разбъркайте. Разпределете сместа в две бурканчета (200 мл) и завийте с винтови капачки. Поставете бурканчетата в тенджера под налягане. Напълнете вода до половината на бурканчетата. Варете 60 минути. След като извадите бурканчетата, оставете ги да изстинат напълно. (Може да приготвите карамелизираните овесени зърна предварително, трайността им е до 3 дни.)

2. За хляба сипете студено прясно мляко в купа и добавете сухата мая. В друга купа сипете брашното и добавете захарта, пшеничния глутен и солта. Разбъркайте. Изсипете сухите съставки върху млякото. Разбийте с помощта на миксер (с приставка за бъркане на тесто) в продължение на 6-8 минути, докато се образува тесто.

3. Добавете 1/2 ч.ч. от карамелезирания овес към тестото и разбъркайте отново за 2-3 минути. Оформете тестото на топка и го поставете в предварително намазана с олио купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втасва в продължение на 30 минути на стайна температура. Извадете го, омесете го и отново го сложете в купата. Оставете да втаса за още 30 минути.

4. Извадете тестото върху набрашнен плот и го разтеглете така, че да образува не голям правоъгълник. Започнете да го навивате на руло от външната страна към вас, като притискате при всяко навиване. Прехвърлете тестото в предварително намазана с олио и покрита с хартия за печене правоъгълна форма (22х11 см). Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втасва за 45-60 минути.

5. Разбийте леко яйцето и жълтъка и намажете тестото отгоре. С помощта на остро ножче разрежете леко тестото по цялата дължина. Поръсете с овесени ядки. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса (с вентилатор) 30-35 минути.

6. След изпичане, извадете хляба от формата и го оставете да изстине напълно. Нарежете на филии и поднесете с масло.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти