Бухтите на баба

Любима рецепта от детството

5 от общо 1 гласа
80 мин.
Необходими продукти

яйца - 2 бр.

прясно мляко - 400 мл 

прясна мая - 20 гр 

сол - 1 ч.л.

захар - 2 ч.л. 

брашно - 500 гр 

олио - 150 мл

Тези бързи, лесни и икономични бухти на Mate Kitchen носят вкуса и аромата на детство. Чудесна сутрешна или следобедна закуска при баба на село, която вади каквото има в хладилника или в мазето и спретва набързо нещо незабравимо апетитно.

Ако не сте обърнали внимание как се правят или пък сте забравили точната рецепта, ние ще ви помогнем. Изпробвали сме я и гарантираме, че резултатът е точно толкова апетитен, колкото се вижда на снимките. От вас е само желанието да я приготвите – за себе си или за скъпите си хора. Защото храната е любов, а любовта ражда емоции и преживявания, към които се връщаме отново и отново дори след много години.

В рецептата за бухтите на баба има само 2 лъжици захар. Това прави вкуса им по-скоро неутрален и позволява да ги гарнирате и със сирене и кашкавал, и със сладко и мед – въпрос на лични предпочитания. Ако имате деца, те с удоволствие ще се включат в бъркането на тестото. И в хапването на вкусните бухти, разбира се. Да ви е сладко!

Начин на приготвяне:

1. За да приготвите бухтите на баба, трябва първо да подготвите маята. Използването на прясна мая е желателно, но не е задължително. Често се случва тя да престои в хладилната витрина на магазина по-дълго от възможното и това да влоши качествата ѝ. Резултатът от това е тесто, което не може да бухне. Затова ако не сте сигурни, че прясната мая е наистина прясна, спокойно можете да я замените със суха. Затоплете леко прясното мляко и я разтворете в него. Покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса на топло.

2. Когато маята шупне, я разбийте заедно с яйцата.

3. Прибавете солта и захарта и продължете да бъркате.

4. Сипете постепенно брашното, докато се получи малко по-гъсто от кексово тесто.

5. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втаса.

6. Когато тестото втаса, вземете супена лъжица, потопете я в олио, гребнете от тестото и пуснете в дълбок тиган със загрято олио. Пържете бухтите от двете страни, докато придобият приятен червен загар.

7. Отцедете ги на кухненска хартия.

8. Сервирайте бухтите на баба топли със сладко и сирене. Комбинират се чудесно с айрян. По желание може да ги поръсите с пудра захар.

Внимание: Съдържа яйца, брашно, прясно мляко и мая, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти