Създадено за София Мел

Баница със зеле

Чудесна празнична рецепта, която изисква и малко сръчност

1 от общо 1 гласа
120 мин.
Необходими продукти

За тестото

брашно + за доомесване - 500 гр 

хладка вода 

олио - 1 с.л. 

оцет - 1 с.л.

сода бикарбонат - 1/2 ч.л. 

сол - 1/2 ч.л.

За плънката

кисело зеле - 1 бр 

олио + за поръсване на корите - 100 мл 

червен пипер - 2 с.л.

Това е не просто обикновена баница със зеле, а точена баница със зеле. От домашно приготвено тесто и сръчно разточени на тънко кори. Фини и все пак достатъчно плътни, за да понесат по-рядка или пък по-мазна плънка. А когато баницата се изпече, не се ронят, а са приятно хрупкави по крайчетата.

Няма два мнения, че от домашно точената баница по-добра няма. Можете да го оцените най-добре, когато правите тиквеник или зелник с различна плънка. Корите попиват влагата от пълнежа, могат да поемат повече, без да станат глетави. Въобще, разкош! Ако имате кулинарно вдъхновение в изобилие, отдайте му се! Ето ви чудна рецепта.

Рецептата за домашно точена баница със зеле е определено празнична. Омесването на тестото и разточването на корите отнема време и изисква сръчност. За да не ви залепват, ръсете достатъчно брашно. За да не се мачкат при навиването на точилката, винаги следвайте една посока. Навивате, разточвате, разстилате кората и следващият край, който захващате, трябва да е в същата посока – обратно или по посока на часовниковата стрелка, както ви е най-удобно.

Тестото, което замесихме за нашата баница със зеле, е базова рецепта. С него можете да направите всякаква друга баница. Задължително е в него да има малко оцет, защото го прави по-еластично и се точи по-лесно. Добре е и в стаята да е топличко, за да може да се отпусне. Останалото е рутина – първите кори ще са по-дебели и с по-малък диаметър и постепенно ще станат големи, тънки и фини. Не се отказвайте! Това е безценно умение, което си струва още повече в съвременния забързан свят.

Начин на приготвяне:

За тестото

1. Докато зелето изстива, в хладката вода сложете содата, солта, оцета, олиото и разбъркайте. След това добавете пресятото брашно и омесете меко тесто.

2. Разделете тестото на 7 равни части. Всяка премесете и оформете топка с размер на капачка за компотен буркан.

3. Оставете тестото да си почине за 10 минути, след което разточете всяка топка на тънка кора. Поръсете всяка кора с олио и разпределете от зелето. Навийте на руло и подредете в намазана с олио тава.

4. Намажете баницата отгоре с олио и изпечете на 180 градуса до златист загар. Извадете я от фурната, поръсете с малко студена вода и завийте с кърпа да се задуши.

За плънката

1. Нарежете зелката на ситно и я сложете да се запържи в олиото. След като понамали малко от обема си, поръсете с червения пипер.

2. След 7-8 минути налейте 1 ч.ч. вряла вода и оставете зелето да се задушава на умерена температура, като разбърквате периодично. Гответе докато течността се изпари напълно.

3. Дръпнете зелето от огъня и оставете да се охлади напълно.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти