Пушен хумус с гъби и бадеми

Вегетарианско предложение

3 от общо 25 гласа
90 мин.
Необходими продукти

За хумуса:

250 г нахут

1 морков

1 глава лук

4 скилидки чесън

150 г сусамов тахан

2-3 капки течен пушек

1 лимон, сок

сол

За гъбите:

80 мл зехтин

2 филии хляб хала

2-3 гъби портобело

40 г масло

1 с.л. цели бланширани бадеми

1 ч.л. тум

1 ч.л. черен пипер Алепо

1 стрък естрагон

лимонов сок

Начин на приготвяне:

1. Накиснете нахута в студена вода за 1 нощ. Прецедете го и го сложете в голяма тенджера заедно с обелени и нарязани на едро глава лук и морков. Добавете и 2 обелени скилидки чесън. Залейте с вода и оставете сместа да заври. Намалете силата на огъня и гответе 1 час, докато нахутът омекне. След това отстранете зеленчуците и прецедете нахута като запазите водата от варенето. 

2. Отделете 50 г от сварения нахут. Останалият нахут пресипете в кухненски робот. Добавете 2 обелени скилидки чесън, тахана и щипка сол. Пасирайте. Добавете течен пушек, още сол, 1 черпак от водата от варенето и лимонов сок. Пасирайте до получаването на гладка паста. Опитайте на вкус. Разпределете хумуса в дълбоки чинии.

3. Загрейте половината зехтин в дълбок тиган. Нарежете хляба на кубчета и ги запържете в зехтина до златисто. Извадете крутоните в чиния.

4. В същия тиган загрейте останалия зехтин и половината масло. Запържете отделения нахут за кратко. Добавете нарязаните на едро гъби портобело и разбъркайте. Гответе на силен огън, докато гъбите леко омекнат. Добавете бадемите и запържете и тях. Поръсете черния пипер Алепо и добавете остатъка от маслото. Намалете силата на огъня и добавете чесновата паста тум, щипка сол, лимонов сок и листенцата на половината стрък естрагон. Разбъркайте и накрая добавете крутоните. Разбъркайте за 10 секунди и дръпнете от огъня.

5. Разпределете запържените нахут, гъби и крутони върху хумуса. Полейте със зехтин и поръсете останалите листенца естрагон.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти