Три индийски хляба от едно тесто

Техники и съвети

Три индийски хляба от едно тесто
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Тези плоски неквасени хлябове са основни за трапезата в Индия заедно с ориза и парчета от тях се използват като своеобразни лъжици, с които се загребват ястията.

Подобно на варения ориз те не са овкусени с абсолютно нищо, дори нямат сол. Ако желаете, обаче можете да прибавите ½ ч. л. сол към тестото. Може да се използва както пълнозърнесто, така и  бяло брашно.

Макар и замесени от едно тесто, различната обработка дава коренно различен вкус на хлябовете.

Необходими продукти:
за 6 броя от вид:
1¾ ч. ч. фино пълнозърнесто брашно
⅔ ч. ч. хладка вода

Начин на приготвяне на тестото:
1.Брашното се слага в купа и се оформя кладенче. Постепенно се налива водата и се омесва меко тесто. Меси се върху набрашнена повърхност около 8 мин., докато стане еластично. Поставя се в намаслена купа, покрива се с влажна кърпа за 30 мин., за да се отпусне.

2.За парата и чапати, тестото се разделя на шест еднакви топки, които се разточват върху набрашнена повърхност. С пръсти се дърпат от всички страни, докато кръговете станат с диаметър 17 см. До употребата се държат покрити с влажна кърпа.

3.За пури, тестото се разделя на 8 топки, които се разточват на кръгове с диаметър 12 см.

Чапати
Този вид индийски хляб се пече без мазнина на нагорещен камък. Сигурно си нямате камък, но можете да използвате глинен сач или обикновен тефлонов тиган. Чапати се сервира с гхи*. Важно е, предварително добре да се загрее повърхността за печене.
Приготвените разтеглени кръгове се пекат около 30 сек. от едната страна, докато се появят кафяви петънца. Обръщат се от другата страна, за да бухнат за още 30 - 60 сек., като се притискат леко с шпатула.

*Гхи е чистата мазнина, отделена от маслото. Маслото се разтопява на бавен огън и се оставя да се утаи. Внимателно се отделя само чистата прозрачна жълта част от повърхността, а млечната утайка можете да използвате при направата на сладкиши, като заместите съответното количество прясно или кисело мляко в рецептата.

Пури

Този хляб е по-пухкав от чапати, защото се пържи. При замесването на тестото за него, може да се добави 1 с. л. стопено масло.
В съд за пържене се загрява 5 см олио. Слагат се разточените хлебчета и се пържат около 10 сек., докато бухнат. Изваждат се, притискат се с лъжица, обръщат се  и се пържат още 10 сек. Отцеждат се и се сервират веднага.

Парата
Този индийски хляб много прилича на гюзлемите, които се правят в някои краища на България. Вместо с пълнозърнесто брашно, този хляб е много вкусен и с бяло.

Всяко разточено кръгче се намазва с 1½ с. л. стопено масло. Тестото се сгъва на плик, поръсва се с брашно и се разточва на квадрат със страна 17 см. В различните щати на Индия има различни начини за сгъване парата. В Керал например тези питки са кръгли и се разточват с ръце.

Намазват се с масло и се пекат върху загрята намаслена повърхност – сач или тиган, докато се появят кафяви петна. Обръщат се и се пекат от другата страна. Ядат се горещи.

От списание "Меню"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти