- 400 г телешко контрафиле
- 200 г сушени сливи без костилки
- 300 мл червено вино
- 4 моркова
- 2 глави лук
- 4 бр. арпаджик
- 8 малки картофа
- 1 връзка салвия
- 1 с.л. нарязана мащерка
- 30 г брашно
- 200 г белени домати от консерва
- 1 ч.л. горчица
- 1 ч.л. кафява захар
- 250 г гъби кладница
- 200 г челядинки
- 2 дафинови листа
- 4 бели аспержи
- 30 мл бренди
- сол и черен пипер
- зехтин
- масло
Начин на приготвяне:
За телешко със сини сливи първо нарежете предварително измитото и подсушено месо на 4 медальона. Поръсете месото със сол и черен пипер. Сипете малко зехтин и го втрийте в месото.
Загрейте тиган и сипете 1 с.л. зехтин и малка бучка масло. Запечатайте месото от всички страни, до златисто. Извадете месото върху кухненска хартия.
Нарежете лука, морковите и целината и ги запържете в същия тиган с 1 с.л. зехтин. Добавете и няколко обелени арпаджика. Щом зеленчуците омекнат, добавете червеното вино и изчакайте то да се изпари. Добавете целите обелени картофи и сушените сливи. Разбъркайте и налейте телешкия бульон. Завийте листата салвия и ги поставете в единия край, поръсете мащерката и брашното и разбъркайте.
Пресипете всичко в тенджера с огнеупорни дръжки и капак. Добавете доматите, горчицата и кафявата захар. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте и захлупете. Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час. 30 минути преди това поставете месото в тенджерата.
В тиган сипете 1 с.л. зехтин и бучка масло. Добавете сол и дафиновите листа. Добавете предварително почистените с четка и накъсани по дължина гъби кладница. След няколко минути добавете и челядинките. Задушете до готовност, като разбърквате от време на време. Може да фламбирате гъбите с 20 мл бренди.
В същия тиган сотирайте в малко масло обелени връхчета на аспержи. Сервирайте телешко със сини сливи на фурна, гарнирано със задушени гъби и аспержи.
Прочетете още:
- Телешко бонфиле със специален сос
- Телешко бонфиле с горчица и бяло вино
- Телешко варено с къри за обяд
- Вкусно телешко с чили
- Пълнен лук с телешка кайма и ориз