1 кг обезкостен телешки джолан
200 глави лук
300 г дребни печурки
2 моркова
4 скилидки чесън
2 стъбла селъри
250 г панчета
500 мл червено вино Пино ноар
100 г доматено пюре
90 мл олио
4 дафинови листа
1 ч.л. зърна черен пипер
1 връзка магданоз
2 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
За гарнитура:
1 кг картофи
80 г краве масло
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на парчета и го овкусете със сол и черен пипер. Запържете го в тиган със сгорещено олио от всички страни. Прехвърлете го в съд за печене.
Нарежете лекона на кубчета, а лука, морковите, целината, гъбите и чесъна - на едро. Запържете ги в същия тиган.
Сложете запържените зеленчуци при месото, прибавете дафиновите листа и черния пипер на зърна. Налейте и 400 мл вино.
Разтворете доматения концентрат в останалото вино и също сложете в съда. Покрийте с алуминиево фолио и печете ястието в загрята на 140 градуса фурна (с вентилатор) за 5 часа.
Сваретете картофите цели. Обелете ги. Загрейте фурната на 220 градуса (с вентилатор). Разрежете сварените картофи на четири, сложете ги в тава и ги смачкайте леко с вилица. След това ги полейте с разтопено масло, поръсете със сол и изпечете до златисто, за около 20 минути.
Сервирайте готово ястие със ситно нарязания магданоз и със запечените картофи.
Прочетете още:
Телешко бонфиле със специален сос
Телешко бонфиле с горчица и бяло вино
Пълнен лук с телешка кайма и ориз