800 г телешко контрафиле (почистено)
500 г червен лук
50 мл тъмен балсамов оцет
3–4 стръка мащерка
3 с. л. зехтин
1 с. л. кафява захар „Мусковадо“
1 с. л. пипер меланж на зърна
сол на вкус
за соса:
300 мл червено вино
1 с. л. сос „Уорчестър“
1 ч. л. царевично нишесте
1 ч. л. балсамов оцет
Начин на приготвяне:
Пиперът се счуква наедро в хаванче. Месото се намазва с 1 с. л. зехтин и се овкусява с пипера и сол. Слага се в тава.
Лукът се почиства, долната част на главата не се реже, за да не се разпада, нарязва се на лодки. В купа се смесват оцетът, захарта и зехтинът, и се разбъркват добре. Лукът се овкусява добре със сместа. След това се прехвърля в тавата, около месото. Поръсва се с накъсана мащерка.
Пече се 15 минути в загрята на 220 градуса фурна, без вентилатор. След това лукът се разбърква и всичко се пече за още 10 минути. Фурната се изключва, а тавата се оставя вътре за още 10 минути.
Около 1/4 от печения лук се прехвърля в касерола, наливат се виното, оцетът и сосът „Уорчестър". Кипва се и щом алкохолът се изпари, се добавя нишестето, разбъркано с малко студена вода.
Готви се, докато се сгъсти. Месото се сервира с лука и соса.
Прочетете още:
Телешко бонфиле със специален сос
Телешко бонфиле с горчица и бяло вино
Пълнен лук с телешка кайма и ориз