Телешко печено с лук

Крехко месце с ароматен сос

2 от общо 1 гласа
49 мин.
Необходими продукти

800 г телешко контрафиле (почистено)
500 г червен лук
50 мл тъмен балсамов оцет
3–4 стръка мащерка
3 с. л. зехтин
1 с. л. кафява захар „Мусковадо“
1 с. л. пипер меланж на зърна
сол на вкус
за соса:
300 мл червено вино
1 с. л. сос „Уорчестър“
1 ч. л. царевично нишесте
1 ч. л. балсамов оцет

Начин на приготвяне:

Пиперът се счуква наедро в хаванче. Месото се намазва с 1 с. л. зехтин и се овкусява с пипера и сол. Слага се в тава. 

Лукът се почиства, долната част на главата не се реже, за да не се разпада, нарязва се на лодки. В купа се смесват оцетът, захарта и зехтинът, и се разбъркват добре. Лукът се овкусява добре със сместа. След това се прехвърля в тавата, около месото. Поръсва се с накъсана мащерка. 

Пече се 15 минути в загрята на 220 градуса фурна, без вентилатор. След това лукът се разбърква и всичко се пече за още 10 минути. Фурната се изключва, а тавата се оставя вътре за още 10 минути.

Около 1/4 от печения лук се прехвърля в касерола, наливат се виното, оцетът и сосът „Уорчестър". Кипва се и щом алкохолът се изпари, се добавя нишестето, разбъркано с малко студена вода.

Готви се, докато се сгъсти. Месото се сервира с лука и соса. 

Прочетете още:

Телешко бонфиле със специален сос

Телешко бонфиле с горчица и бяло вино

Телешко варено с къри за обяд

Вкусно телешко с чили

Пълнен лук с телешка кайма и ориз

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти