1 кг свински врат
100 г бекон
3 скилидки чесън
2 белени домата
1 средно голям патладжан
1 червена чушка
1 глава лук
2 стръка пресен лук
30 мл зехтин
2 ч. л. чили на люспи (без семки)
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Месото и патладжанът се нарязват на едри кубчета. Чесънът, лукът, чушката и доматите се нарязват на ситно.
Беконът се нарязва на ситни кубчета и се слага в студен съд.
Загрява се и се запържва, докато стане златист и отдели мазнината си. Добавят се месото и зехтинът. Щом месото стане златисто, се прибавят лукът и чесънът.
Когато и те се запържат, се слага патладжанът. Поръсва се със сол, черен пипер и чили.
Прибавят се доматите и чушката и ястието се готви около час под капак на тих огън. При необходимост се налива малко вода.
Когато остане на мазнина, се маха от огъня, поръсва се с нарязан на едро пресен лук и се сервира.
Салата от домати и патладжани с тапенада
Засищащ сандвич с печен патладжан
Патладжани в доматен подлучен сос
Тортички от патладжан и пушен кашкавал