700 г бяла риба (филе)
500 г домати сорт „Рома“
100 мл бяло вино
50 мл зехтин
3 скилидки чесън
2 стръка босилек
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Доматите се пасират и се прецеждат.
Чесънът се накълцва и се запържва в загрят зехтин за 30 секунди, след това се сипват доматите. Овкусява се със сол и черен пипер.
Налива се виното. Сосът се оставя да къкри на слаб огън 20 минути.
Наливат се около 150 мл вода.
Прибавят се рибата, нарязана на парчета, поръсва се наситненият босилек. Рибата трябва да е покрита от соса. Пошира се, т.е. готви се под точката на кипене, за 5–8 минути.
Поднася се със соса, листенца босилек и капки студено пресован зехтин.
Прочетете още:
Съвети за пазаруване на риба
Как да почистим и сготвим шаран
Няколко рецепти с речни риби
Никулденски рибник
Шаран с подлучен гъбен сос
Най-добрата риба за зимата