Питка с пресни подправки

И чушки и маслини за разкош

4.4 от общо 5 гласа
100 мин.
Необходими продукти

брашно - 500 гр

хладка вода - 300 мл

суха мая - 1 бр.

зехтин - 30 мл 

мед - 1 ч.л. 

сол - 1 щипка

розмарин - 3 с.л. 

суха мащерка - 3 с.л. 

магданоз - 3 с.л. 

маслини зелени, без костилки - 4 с.л.

червена чушка - 1 бр.

сусам - 1 с.л. 

маково семе - 1 с.л. 

Питка с пресни подправки звучи примамливо и едновременно с това изненадващо. В нашата кулинарна традиция ръсим питката с чубрица, сминдух, самардала, червен пипер или шарена сол – на който каквото му е вкусно. Нямаме обаче навика да режем пресни подправки и да ги замесваме в тестото. Е, с тази рецепта на Mate Kitchen се надяваме да ви заинтригуваме. Ние бяхме особено приятно изненадани от крайния резултат.

За да си направите нашата питка с пресни подправки, ви трябват мащерка с великолепен лимонов аромат. Стрък, максимум два розмарин, защото той е много силен и лесно ще измести вниманието от останалите подправки, а целта все пак е да се балансират. Магданозът е повече, защото той има деликатен аромат и след топлинна обработка не е толкова осезаем. Може да добавите и няколко листенца пресен босилек във вашата питка, но количеството оставяме да нагодите на вкус.

Всичко останало е познато – месене, втасване и печене. Разчупете готовата питка докато е още топла – така ароматът на подправките е още по-осезаем. Да ви е вкусно!

Начин на приготвяне:

1. Разбъркайте маята в хладката вода заедно с 1 ч. л. мед, щипка сол и няколко лъжици брашно. Разбъркайте и оставете на топло докато шупне.

2. През това време нарежете билките, чушката и маслините на дребно.

3. Пресейте брашното в купа, направете кладенче и сипете вътре втасалата мая, билките, чушката и маслините. Замесете меко тесто. Докато можете, бъркайте с дървена лъжица, а след това го прехвърлете върху набрашнена повърхност и довършете месенето на ръка. Ако е необходимо добавете още малко брашно.

4. Оформете тестото на топка, покрийте го с прозрачно фолио или кърпа и го оставете на топло докато удвои обема си. Извадете тестото, премесете го и го сложете в тава с подходящ размер покрита с хартия за печене. Разстелете го по целия диаметър и с помощта на дръжката на нож или дървена лъжица направете дълбоки дупки и намажете питката със зехтина. Поръсете с маковото семе и сусама. Отново завийте и оставете на топло да втасва за около 30-40 минути.

5. Печете питката на умерена фурна до златиста коричка, като регулярно проверявайте с дървено шишче готовността й. Извадете питката от тавата и оставете да изстине. Можете да я поднесете с рибни ястия или салата.

Внимание: Съдържа брашно и сусам, които могат да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти