Питка с масло и самардала

Изкушение за цялото семейство

5 от общо 2 гласа
60 мин.
Необходими продукти

600 г брашно

370 мл затоплено прясно мляко

1 яйце

1/2 кубче мая

1 с.л. мед

1 ч.л. сол

30 г краве масло

За ароматното масло:

100 г краве масло

1 с.л. самардала

1 яйце за намазване

краве масло за намазване

сусам за поръсване

самардала за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Смесете маята със 120 мл затоплено прясно мляко и меда и ги оставете настрани, докато маята втаса.

2. В голяма купа сипете брашното и солта, оформете кладенче. Чукнете яйцето, разбийте и налейте шупналата мая, разтопено масло и останалото затоплено мляко. Замесете меко тесто. Поставете в купа и покрийте с фолио, оставете да втаса.

3. Разделете тестото на 4 равни части върху добре набрашнен плот. Разбъркайте разтопеното масло и самардалата.

4. Намажете тава за печене с масло, поставете лист пергаментова хартия и отново намажете с масло.

5. Разточете четирите парчета тесто на правоъгълници с еднаква големина. Намажете получените кори щедро с ароматното маслото и ги подредете една върху друга.

6. Нарежете тестото на около 14 ленти и ги навийте на рула. Подредете ги в тавата и оставете тестото да втаса отново.

7. Намажете с разбито яйце, поръсете със сусам и по желание с още самардала. Печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност – около 20 минути.

Съвет: самардалата е солена, така че внимавайте с количеството.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти