Най-добрите рецепти със спанак част 1

Интересни, вкусни, разнообразни

Най-добрите рецепти със спанак част 1
Снимка: Thinkstock
1 от общо 1 гласа

Спанакът е вкусен и много, много полезен. Постепенно навлизаме в сезона му, затова решихме да ви представим шест страхотни рецепти с този зеленчук. Днес ви представяме три, а утре по същото време очаквайте още толкова.

Спаначено руло

за тестото: 
300 г пресен спанак 
4 яйца 
150 мл готварска сметана 
2 с. л. брашно 
1/4 ч. л. индийско орехче 
2 с. л. зехтин 
сол и черен пипер на вкус

за плънката: 
100 г пушена сьомга 
400 г сирене котидж
3 стръка магданоз 
3 стръка копър 
8 стръка див лук 
2 с. л. зехтин 
сол и черен пипер на вкус  

Начин на приготвяне:
Спанакът се почиства и се слага в силно сгорещения зехтин докато омекне. Ако има нужда се отцежда от излишната вода. После се смесва със сметаната, брашното, индийското орехче, солта, пипера и жълтъците. Всичко се пасира или се смила в кухненски робот.Белтъците се разбиват на сняг заедно с щипка сол. Прибавят се постепенно към зелената смес, като се бърка внимателно.Тестото се разпределя равномерно в тава, намазана с олио и покрита с пергаментова хартия. Тя също се намазнява.Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 10–15 мин. След това блатът се изважда и още топъл се отделя от хартията. Навива се на руло, за да запази тази форма и след охлаждането.Всички продукти за плънката, без рибата, се пасират или се смилат в робот.Охладеното руло се намазва със сместа и отгоре се разпределя рибата.Навива се на стегнато руло. Оставя се в хладилник за 30 минути, увито в  хартията от печенето.След това се нарязва и се поднася.

Яйца по флорентински

за спанака: 
500 г пресен спанак 
2 малки глави шалот 
2 с. л. краве масло 
1 щипка индийско орехче 
морска сол и бял пипер на вкус

за сос „Морне”: 
30 г сирене пармезан
30 г сирене грюер
1 с. л. краве масло 
1 с. л. брашно 
1 ч. ч. прясно мляко 
сол и бял пипер на вкус
1 щипка индийско орехче

за картофените палачинки (рьощи):
1 голям картоф (350 г)
100 г бекон (на резени)
1 яйце 
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене за яйцата: 
4 яйца 
1 с. л. оцет 
1 ч. л. сол
за гарниране: 
1/2 връзка магданоз

Начин на приготвяне:
Спанакът се почиства и се измива. Лукът се наситнява и се сотира в маслото за 1 минута. Добавя се спанакът и също се сотира. Овкусява се със сол, бял пипер и индийско орехче. Съхранява се топъл.Брашното за соса се запържва в маслото до златисто. Постепенно се налива млякото (предварително затоплено), като се бърка постоянно.Когато се хомогенизира, се прибавят настърганите сирена. Овкусява се с индийско орехче,  бял пипер и сол, ако е необходимо. Съхранява се топъл, покрит с фолио, за да не хваща кора. Картофът се обелва и се настъргва на едро. Слага се в марля, отцежда се от водата,  а купата с водата се оставя настрани, за да се отдели нишестето. Когато се утаи на дъното, водата внимателно се изхвърля.

Беконът се слага в тава и се запича на фурна, докато стане хрупкав. После се начупва.Слага се при картофа и се прибавят яйцата, сол, черен пипер и нишестето. Разбърква се.В тиган се загрява малко олио, взима се 1/4 от сместа и се изстисква с ръце от течността. Поставя се в съда като се притиска, за да се получи палачинка. Пържи се от двете страни, докато стане хрупкава и със златисто-кафяв цвят. По същият начин се правят и останалите. Съхраняват се топли. В тенджера на котлона се сгорещява вода и в нея се слагат оцета и солта за яйцата. Котлонът се изключва и внимателно се пускат яйцата. Оставят се да се пошират и се изваждат с решетъчна лъжица. Върху всяка картофена палачинка се слага малко спанак, отгоре яйце, после се залива със сос, отново малко спанак и се гарнира с наситнен магданоз.

Странджански зелник

Необходими продукти:

за тестото: 
800 г брашно 
400 мл вода 
1 с. л. оцет 
1 с. л. олио 
сол на вкус
олио за намазване
3 яйца за намазване

за плънката: 
500 г пресен спанак 
2 връзки лапад 
1 връзка пресен лук 
1/2 връзка джоджен 
400 г краве сирене 
4 яйца 
300 г гъсто кисело мляко 
125 г краве масло 
1 ч. л. сода бикарбонат 
сол на вкус

Начин на приготвяне:
От пресятото брашно, оцета, олиото, малко сол и вода, колкото поеме (около 400 мл), се омесва меко тесто.Разделя се на 5 топки, които се намзват с олио и се оставят да починат за кратко.Спанакът и лападът се измиват и се задушават заедно с нарязания наситно лук в 1 с. л. сгорещено масло, докато омекнат. Ако има нужда се отцеждат от излишната вода. Оставят се да се охладят леко. Прибавят се яйцата и се разбърква. Содата се гаси в киселото мляко и се добавя в съда, заедно с наситнения джоджен. От тестото се разточват тънки кори. Дъното на тавата се намазва с масло, слага се кора, отгоре зелена плънка и се поръсва от натрошеното сирене. Това се повтаря до изчерпване на продуктите, като се завършва с кора, която се намазва с масло. Правят се разрези и се залива с 3 разбити яйца.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти