Мантъ

Неустоим турски специалитет

2.75 от общо 4 гласа
75 мин.
Необходими продукти

За тестото:

2 ч.ч. брашно

2 яйца

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. вода

За пълнежа:

250 г телешка кайма

1 малка глава лук

1/2 ч.л. смлян кориандър

1/2 ч.л. смлян кимион

1/2 ч.л. пушен червен пипер

1/2 ч.л. лук на прах

1/2 ч.л. смлян черен пипер

1 ч.л. сол

За соса:

2 с.л. зехтин

200 г суров суджук

150 г масло

150 г бланширани бадеми

1 с.л. паста от чушки

1 връзка зелени аспержи

1 с.л. тум

щедра щипка червен пипер от Алепо

3 ч.л. лимонов сок

Допълнително:

200 г кисело мляко

щипка сумак

щипка суха мента

Начин на приготвяне:

1. За пълнежа сипете в купа телешката кайма и към нея добавете нарязания на много ситно лук, както и всички подправки. Омесете много добре с ръце.

2. За тестото в голяма купа сипете брашното и солта и разбъркайте. След това добавете яйцата и водата (ако е необходимо, добавете повече вода) и омесете до получаването на гладко и меко тесто. Разрежете тестото на две равни части. Покрийте едната част с кърпа, докато работите с другата. Разточете тестото възможно най-тънко върху набрашнен плот, удачно е да използвате машина за паста. Нарежете тестото на квадратчета с размери 3х3 см. Може да използвате и готово тесто за гьоза или уонтон кори. В този случай поставете по няколко квадратчета тесто или няколко кори една върху друга и разрежете на четири квадратчета.

3. Намажете краищата на всяко квадратче тесто с вода. По средата поставете по около 1/2 ч.л. от пълнежа, оформен на топче. Първо съберете два противоположни краища, а след това и другите два, като притиснете добре с пръсти. Мантъ трябва да са колкото е възможно по-малки. Готовите мантъ поставете в тава, поръсена обилно с брашно.

4. Загрейте вода в голяма тенджера. Щом водата заври, добавете сол и варете мантъ на порции, докато изплуват на повърхността. Разпределете сварените мантъ в дълбоки чинии.

5. Пригответе соса докато варите мантъ. Отстранете обвивката на суджука и го намачкайте на кайма. Загрейте зехтина в тиган и запържете суджука докато придобие тъмнокафяв цвят и се раздели на малки песъчинки. Добавете маслото и изчакайте то да се разтопи. Добавете нарязаните бадеми и ги запържете за 1-2 минути. Отрежете и отстранете твърдите краища на аспержите, около 2-3 см в долната част на стъблата. Отрежете връхчетата на аспержите и нарежете стъблата на парчета по 1 см. Добавете пастата от чушки в тигана и разбъркайте. След това добавете нарязаните аспержи в тигана заедно. Намалете силата на огъня и гответе 1-2 минути. Добавете пастата тум, червения пипер и лимоновия сок. Разбъркайте и дръпнете от огъня.

6. Върху всяка порция мантъ сложете пълна лъжица кисело мляко. След това залейте с топлия сос. Поръсете с малко сумак и сушена мента по желание.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти