Котидж хляб без месене

С хрупкава златиста коричка

4.5 от общо 4 гласа
60 мин.
Необходими продукти

225 г брашно
45 г ръжено брашно
1 ч. л. суха мая
1 ч. л. сол
за предварителното тесто:
280 г брашно
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. суха мая

Начин на приготвяне:

В брашното за предварителното тесто се разбъркват солта и маята. Наливат се 170 мл вода и пак се разбърква. Оставя се да втаса на стайна температура за около 30 минути. 

След това се прибира в хладилник за една нощ, покрито с фолио за свежо съхранение. Изважда се 1 час преди използване, за да се темперира. 

Предварителното тесто се разбърква със 170 мл вода и маята. 

Наръсват се двата вида брашно и солта и пак се разбърква. Оставя се да втаса за 90 минути, като на всеки 20 минути се разбърква. 

От 2/3 от тестото се оформя топка, върху която се прави разрез във формата на кръст. Останалото тесто също се оформя на топка. Отново се прави разрез и се поставя върху по-голямата топка с разреза надолу. 

Хлябът се притиска силно с пръсти в средата, така че да се стигне до плота. Оставя се да втаса за 15 минути. 

Във фурна, включена на 200 градуса с вентилатор се поставя тенджера с дебело дъно с капак. Трябва да се загрее много добре. Хлябът се прехвърля в тенджерата.

Похлупва се и се пече 30 минути. След това капакът се маха и хлябът се допича за още около 20 минути.

Други рецепти:

Топла питка със сиренце...
Да замесиш любов
Как да направим питка
Орехова питка
Бърза питка със сирене
Содена питка за Бъдни вечер
Орехова питка

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти