Киш с праз

Идеална рецепта за киш с богат вкус и хрупкава основа

0 от общо 0 гласа
120 мин.
Необходими продукти

За тестото:

225 г брашно

125 г масло

1 яйце от свободно отглеждани кокошки

1 с.л. вода

 

За пълнежа:

1 с.л. зехтин

2 стръка праз

2 стръка селъри

4 яйца от свободно отглеждани кокошки

450 пълномаслена течна сметана

150 г синьо сирене „Стилтън“

2 с.л. нарязан магданоз

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното и студеното, нарязано на малки кубчета масло. Пулсирайте докато се образуват маслени трохи. След това добавете яйцето и водата. Пулсирайте отново до получаването на еднородна смес.

2. Извадете тестото върху набрашнен плот и го оформете с ръце на плосък кръг. Поръсете точилка с брашно и с нея разточете тестото в кръг, без да натискате силно.

3. Прехвърлете тестото във форма за пай с подвижно дъно и го напаснете по дъното и стените. Изрежете излишното по краищата. Надупчете тестото с вилица по дъното и поставете формата в хладилник за 15 минути. След това постелете лист хартия за печене върху тестото и върху него изсипете зърна суров боб. Печете „на сляпо“ в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути. Отстранете хартията и зърната боб и печете още 5-10 минути. След изваждане оставете да изстине. Намалете фурната на 160 градуса (с вентилатор).

4. Нарежете праза и селърито на тънки кръгчета. Загрейте зехтин в тиган и запържете зеленчуците за 2-3 минути на силен огън. След това намалете силата на огъня, захлупете и гответе 25 минути до пълно омекване. Отстранете капака и гответе още 2-3 минути, колкото да се изпари излишната течност.

5. В купа разбийте яйцата и течната сметана. Овкусете със сол и черен пипер.

6. Върху изпеченото тесто разпределете задушените праз и селъри. Поръсете с настърганото сирене и нарязания магданоз. Залейте с яйчената смес. Печете киша 35-40 минути. След това го оставете да изстине 5-10 минути.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти