Фокача със сушени домати

Мека и пухкава отвътре и апетитно хрупкава отвън

4.67 от общо 3 гласа
60 мин.
Необходими продукти

брашно - 400 гр 

вода - 200 мл

суха мая 7 грама - 1 пакетче

захар - 1/2 ч.л. 

сол - 1 с.л. 

сушени домати + 70 мл от зехтина в бурканчето - 150 гр

сух босилек - 2 с.л. 

риган - 1 с.л.

Дори италианската храна да не е чест гост на трапезата ви, няма как да останете безразлични към парче хрупкава фокача със сушени домати. Признаваме, ще трябва да се поизцапате и изморите, за да замесите тесто, но след това една фокача няма да ви стигне. Тя е мека и пухкава отвътре и апетитно хрупкава отвън. Вкусът на сушени домати е наситен, а оранжевеещия цвят дължи на зехтина от бурканчето с домати. Никога, никога, никога не го изхвърляйте. Можете да го добавяте в салатни дресинги, в сосове за паста, в други солени тестени изкушения. Той е великолепно овкусен не само от доматите, но и от чесъна и сухите подправки, които понякога се добавят.

За да си направите фокача със сушени домати по рецепта на Mate Kitchen, можете да ползвате и ваши, лично приготвени домашни сушени домати. Можете да си ги направите във фурната, със специален уред за сушене на плодове и зеленчуци. Това, което отличава италианските, е, че се сушат на слънце. Ако търсите автентичния вкус и разполагате с време и условия, следващия път си ги направете като тях.

Вече сме ви казвали, че апетитната фокача се поднася като предястие и леко изстинала. Колко тънка да бъде, е въпрос на лични предпочитания. Ако обичате хрупкавото, я разточете с дебелина 0,5 см. След като се изпече и изстине, я нарежете на квадрати или дълги пръчици, сложете я в красив панер, налейте си чаша вино и вдигнете наздравица за вкусната и семпла храна.

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа разбъркайте маята в хладката вода, добавете захарта и оставете за десетина минути.

2. Накиснете сухите подправки в зехтина, а доматите нарежете на парченца.

3. След като маята се активира, добавете зехтина с подправките, брашното, солта и доматите. Разбъркайте много добре и замесете меко тесто.

4. Покрийте купата с тестото с прозрачно фолио и го оставете на топло да втаса. Готово е, когато удвои обема си.

5. След като тестото втаса, го премесете леко и го разточете на правоъгълник с дебелина 1 см.

6. Прехвърлете го в тава, покрита с хартия за печене, и изпечете фокачата на 180 градуса за 25-30 минути.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти