свинско бонфиле - 2 броя
лук - 2 глави
моркови - 2 броя
сладки картофи - 1 бр
масло - 80 гр
магданоз - 1/2 връзки
олио - 40 мл
бяло вино - 100 мл
зеленчуков бульон - 300 мл
готварска сметана - 250 мл
черен пипер на вкус
сол на вкус
Свинско бонфиле със зеленчуков сос звучи изискано, може би ангажиращо и трудно за приготвяне ястие. Бабите ни дори биха го нарекли „изкилиферчено“. Нищо подобно! Естетско е, но за да го приготвите не ви е нужно специално оборудване или пък съставки, които се намират трудно. Само добро месо, свежи зеленчуци и минимални усилия. Това е подходящата рецепта да поканите в дома си изисканата кулинария, без да прекрачвате границата на семплото и непретенциозното, споделят от Mate Kitchen.
Свинското бонфиле със зеленчуков сос е уютно ястие, което ще ви се услади повече през есента или зимата. Топлият цвят на зеленчуковия сос сгрява още когато го погледнете. Освен това е великолепно съчетание от моркови, лук и сладки картофи, към които обичайно посягаме, когато захлади. И не на последно място, приготвянето му изисква малко повече време над котлона. През лятото няма да пожертвате и миг в готвене, след като можете да сте навън, да се радвате на топлите вечери и да се забавлявате.
Можете, разбира се, да си приготвите рецептата и в делничните дни. Малко повече от час е съвсем оптимален вариант за една елегантна вечеря. Знаем обаче, че ще я използвате и, когато очаквате гости или пък за семеен празник. Вече сме я изпробвали и знаем, че свинското бонфиле със зеленчуков сос впечатлява.
Вкусът е фин, няма и намек за тежест, за пържено, за прекалено количество мазнина. Всички продукти са прецизно подбрани, така че да се насладите на съвършената текстура, без кулинарна обработка, която би накарала някои да повдигнат вежди. Месото е кадифено, сочно – великолепно!
Опитайте! Ще останете доволни.
1. Сложете вода да кипне и в нея подварете за 10 минути целите парчета бонфиле. Извадете ги и ги нарежете на шайби с дебелина 2,5 см.
2. Сложете месото в купа, налейте олио, подправете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
3. Така подготвеното месо запечатайте в тенджера и добавете маслото. Пържете още няколко минути.
4. Извадете месото и в същата тенджера задушете обеления и нарязан на ситни кубчета сладък картоф. След него добавете последователно морковите и лука.
5. Щом лукът поомекне, налейте бялото вино, гответе за 2-3 минути, колкото да се изпари алкохолът, и налейте зеленчуковия бульон.
6. Оставете зеленчуците да къкрят до готовност, след което ги пасирайте. Налейте сметаната и върнете месото в тенджерата.
7. Оставете месото да поври 10-15 минути и поднесете ястието поръсено с магданоз.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа готварска сметана, което може да предизвика алергични реакции.
