Създадено за Krina

Суши с пушена сьомга и ориз Крина

За почитателите на азиатската кухня

0 от общо 0 гласа
Необходими продукти
  • ориз за суши Крина - 250 гр
  • вода - 350 мл
  • пушена сьомга - 200 гр
  • крема сирене - 150 гр
  • моркови - 1 бр
  • краставици - 1 бр
  • кори нори - 3 бр
  • балсамов оцет бял - 3-4 с.л.
  • пудра захар - 1 с.л.
  • сол

Суши с пушена сьомга, свежа краставица и морков и крема сирене звучи доста примамливо за почитателите на азиатските вкусове. Ако сте сред тях, рецептата ще ви допадне, защото може да се приготви и вкъщи. Нужно е сръчност в навиването и рязането, да разполагате с качествени продукти и най-вече – с подходящ ориз за суши. С какъвто и да е не става, ако наистина искате суши, а не нещо като суши.

Оризът за суши е от специален сорт с обли зърна, който е богат на нишесте. Именно заради нишестето, след като се свари, зрънцата се слепват леко и това позволява да се оформят характерните суши форми.

В тази рецепта за суши с пушена сьомга ние ползвахме ориз за суши „Крина“. Той е с кръгли, бляскави зрънца, които след сваряване запазват целостта си, но същевременно се слепват лесно. Така оформянето на рулото е съвсем реално постижимо, а вкусът – автентичен. Можете да му се доверите за всяка друга интерпретация – класическа или ваша авторска – на тема суши. Резултатът ще е винаги безпогрешен.

Нещо важно, когато режете рулото на отделни парчета. Ножът ви трябва да е изключително остър и с широко, тънко острие, за да не мачка ориза и рибата. Добре е да бъде мокър и след всяко срязване да бъде старателно почистван и мокрен отново, за да постигнете желаната форма.

Поднесете готовото суши с пушена сьомга с уасаби, соев сос и парченца маринован джинджифил. Помнете, че джинджифилът не се яде заедно със сушито. Неговата задача е съвсем друга, той се ползва като „освежител“, да изчисти устата от остатъчните вкусове. Ако в платото пред вас има различни видове суши, хапвайте парченце джинджифил, преди да опитате следващото парче. Така ще можете да го усетите и оцените в пълнота. И знайте, че клечките не са задължителни. Суши може да се яде и с ръка.

Начин на приготвяне:

  1.  Сварете ориза на "Крина" по описанието от опаковката.
  2.  През това време смесете в купа оризовия оцет, солта и захарта. Разбъркайте добре и излейте върху топлия ориз. Разбъркайте и оставете да изстине.
  3.  Обелете краставицата, разрежете я на 2 по дължина, почистете я от семките, след което нарежете на лентички с дължина 7-8 см.
  4.  Обелете моркова и него също нарежете на лентички с дължина 7-8 см.
  5.  Вземете лист нори и го поставете върху рогозка, увита в прозрачно фолио, с грапавата страна нагоре. Разпределете равномерно по цялата повърхност от изстиналия ориз.
  6.  Обърнете кората с ориза надолу към рогозката. В единия край сложете крема сирене по цялата дължина, след това наредете краставица и морков.
  7.  Завийте внимателно с рогозката, като придържате с показалците върха на кората. Навийте докрай, след което дооформете рулото.
  8.  Покрийте рулото с парчета пушена сьомга и притиснете с рогозката, за да прилепне плътно и да приеме формата на рулото.
  9.  Нарежете с остър нож и поднесете с уасаби.

Внимание: Съдържа крема сирене, което може да предизвика алергични реакции.

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти