Унгарска гъбена супа

До последната лъжица

Унгарска гъбена супа
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Необходими продукти:
400 г печурки
2 супени лъжици зехтин
150 г лук (2 средни глави)
1 непълна чаена лъжичка сух копър
1 супена лъжица червен пипер
1 супена лъжица соев сос
30 г масло (2 супени лъжици)
3 супени лъжици брашно
250 мл прясно мляко
600 мл зеленчуков бульон
2-3 чаени лъжички лимонов сок
120 г заквасена сметана
сол
черен пипер
няколко стръка пресен копър

Начин на приготвяне:
Почистваме гъбите и ги нарязваме на филийки. Загряваме мазнината в подходяща тенджера и задушаваме за 2-3 минути ситно нарязания лук. След това добавяме гъбите, сушения копър, червения пипер, соевия сос и 150 мл от зеленчуковия бульон.

Разбъркваме всички продукти, покриваме тенджерата с капак и задушаваме за около 15 минути. Най-добре е да работим на умерено горещ котлон.

Когато гъбите се задушат, заедно с течността, която е в тенджерата, ги прехвърляме в друга купа или тенджера. В съда, в който готвихме гъбите, разтопяваме маслото и запържваме за кратко брашното. Постепенно сипваме прясното мляко и бъркаме до хомогенизиране на сместа. По принцип сосът се сгъставя доста бързо, но ако при вас това не стане, варете около 5-7 минути или докато започне да се сгъстява.

Когато това стане, връщаме обратно в тенджерата гъбите и соса, които преди това прехвърлихме в купа. Разбъркваме добре и постепенно прибавяме останалата част от зеленчуковия бульон. Отново покриваме тенджерата с капак и варим супата около 10-15 минути.

Щом супата е готова, я отместваме от котлона и прибавяме заквасената сметана. За да избегнем нейното пресичане, е най-добре да направим това по следния начин. Разбиваме сметаната с вилица и постепенно сипваме няколко лъжици от супата, като  продължаваме да разбъркваме.

Внимателно, на тънка струя и при непрекъснато бъркане добавяме втечнената сметана към супата. Подправяме я на вкус със сол, черен пипер, нарязания на ситно пресен копър и лимонов сок.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти