600 г сладки картофи
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
20 г джинджифил
150 мл течна животинска сметана (35%)
70 г печени лешници
50 мл зехтин
1 ч.л. семена резене
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите и ги нарежете на едро. Наситнете лука и чесъна. Обелете и настържете джинджифила.
2. Загрейте мазнината в тенджера и запържете семената резене и джинджифила. Прибавете лука и чесъна и разбъркайте.
3. Налейте вода, колкото да ги покрие (1,5 л) и посолете. Оставете супата да се готви 20 минути, докато зеленчуците омекнат.
4. Налейте сметаната, пасирайте и прецедете супата. Сервирайте с накълцани лешници, черен пипер и капки зехтин.