Сръбска супа

Гъста и приятно пикантна

3 от общо 15 гласа
70 мин.
Необходими продукти

картофи - 1 кг 

червени чушки - 3 бр.

моркови - 2 бр.

зеленчуков бульон - 1.5 л 

дафинов лист - 2 бр.

лук - 3 бр.

чесън - 3 скилидки 

червен пипер - 1 с.л. 

лют пипер - 1 ч.л. 

суха мащерка - 1 ч.л. 

зехтин или олио - 4 с.л. 

сол на вкус

Обикновено свързваме нашите западни съседи сърбите с вкусната скара и като цяло добре приготвеното месо, но този път отскачаме до тях, за да хапнем по купичка зеленчукова сръбска супа. Гъста, приятно пикантна, еднакво вкусна и когато е топла, и когато е студена и без трохичка животински продукти. Лека е, което я прави подходяща за летните жеги. Можете да си я приготвяте по рецепта на Mate Kitchen и по време на пости, а и всеки път, когато ви се дояде.

Списъкът от продукти за тази зеленчукова супа е повече от елементарен – лук, моркови, картофи, червени чушки, чесън. По-интересни са подправките – дафинов лист и прясна мащерка за свеж лимонов финал. Обикновено овкусяваме с тях месни яхнии, но не и този път. Получава се интересен и различен вкус, но определено е много приятен. Ако ги замените с традиционния за нашите зеленчукови супи магданоз, сръбските нотки в рецептата ще избягат.

Иначе вкусната сръбска супа се готви повече от лесно. Слагате основните зеленчуци във врящия бульон и ги оставяте да се сготвят на тих огън. Интересна е своеобразната запръжка от лук, чесън и два вида червен пипер. От лютивия можете да сложете колкото ви е вкусно и небцето ви понася. Може да е смлян или пък на люспи като за шкембе чорба – изборът е изцяло ваш. А от нас е пожеланието за добър апетит.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете картофите, чушките и морковите на малки кубчета.

2. Сложете ги във врящия бульон заедно с дафиновите листа и сол и оставете да къкрят под капак.

3. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги запържете за кратко в мазнината.

4. Поръсете със сладкия и лютивия пипер, разбъркайте и изсипете в супата. Оставете да се готви още няколко минути, поръсете с мащерка и дръпнете от огъня. Поднесете супата топла.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти