Пролетна супа

Вкусна дори ако се яде студена

4 от общо 2 гласа
50 мин.
Необходими продукти

тиквички - 1 бр.

моркови - 2 бр.

зелен лук - 1/2 връзки

грах - 250 гр

магданоз - 1 връзка

зеленчуков бульон - 1 бр.

жълтък - 3 бр.

заквасена сметана малка кутийка - 200 гр

олио - 50 мл

черен пипер на вкус

сол на вкус

В тази сезонна рецепта Mate Kitchen събират в една тенджера тиквички, моркови, зелен лук, грах. Но за да не е съвсем като за тежък пост, е добавена по-гъста застройка от жълтъци и сметана.

Като изключим беленето и рязането на зеленчуци, което отнема малко повече време и известни усилия, супата се готви лесно и бързо - но на първо място, не заменяйте зеления лук със стар. Пресният има деликатен и мек вкус, съветват от Mate Kitchen. Миризмата му, когато се готви, не е така тежка и наистина с него се получава пролетна супа.

Непременно изрязвайте двата края на морковите по-дълбоко. Това важи с особена сила за първите пролетни моркови и се прави изцяло от здравословни съображения. Специалистите казват, че там се натрупват остатъчните вещества от прекомерното торене и по 1 см от двете страни на моркова директно трябва да се изхвърля. По същата причина ги и белете. Предупреждението отпада, ако готвите с моркови от градината на село. За тях все пак знаете как са отглеждани и с какво са подхранвани. Тогава е достатъчно само старателно измиване с гъба под течаща вода.

И още нещо по отношение на застройката. Когато я върнете в супата, е желателно да я оставите 10-15 минути да дръпне и чак тогава да сервирате. Ако я поднесете веднага, има много суров и млечен вкус. Това се отнася не само за зеленчуковите, но и за месните супи.

Пролетната супа на Mate Kitchen е вкусна и топла, но студена я препоръчват дори повече.

Начин на приготвяне:

1. В тенджера кипнете около литър и половина вода и разтворете бульона.

2. Добавете нарязаните лук, тиквичка и моркови, отцедения грах и нарязания на ситно магданоз.

3. Подправете с черен пипер.

4. Посолете, ако е необходимо, защото бульонът е достатъчно солен. Налейте олиото. Оставете да ври около 15 минути.

5. Разбъркайте жълтъците със заквасената сметана в дълбока купа.

6. С черпак гребнете от топлата супа и постепенно я прибавете към яйцата и сметана, като бъркате непрекъснато.

7. Разредете застройката достатъчно и след това я върнете в супата и отново разбъркайте.

Бележки

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа жълтък и заквасена сметана, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти