Страхотна комбинация: гръцка мусака със сос за спагети Болонезе

За автентичен средиземноморски вкус

0 от общо 0 гласа
80 мин.
Необходими продукти

патладжан - 4 бр

MAGGI® Идея за Спагети Болонезе - 2 бр - 3.98 лв

кайма смес - 600 гр - 5.44 лв

зехтин - 100 мл - 1.10 лв

бяло вино - 150 мл - 1.60 лв

кашкавал - 200 гр - 4.50 лв

вода - 450 мл

За сос бешамел

прясно мляко - 500 мл - 1.45 лв

масло - 40 гр - 1.05 лв

брашно - 40 гр - 0.08 лв

индийско орехче - 1 щипка - 0.16 лв

сол на вкус

черен пипер на вкус

Великолепната гръцка мусака е популярна не само в Гърция, но и в целия свят като едно от най-характерните и обичани ястия на средиземноморската кухня. Традиционно в нея се редуват пластове патладжан, тиквички и картофи, обгърнати от доматен сос с кайма и плътен бешамел. Ако се приготви точно по автентичната рецепта, това е изключително питателно ястие, от което няма да можете да изядете много, независимо колко ви е вкусно.

Затова ви предлагаме малко по-лек вариант, приготвен само от патладжани, кашкавал и два вида сос – класиката бешамел и червен сос с MAGGI® Идея за Спагети Болонезе.

Как така гръцка мусака, а пък спагети болонезе, ще попитате! Много просто – MAGGI® Идея за Спагети Болонезе се отличава с внимателно подбрана комбинация от билки, подправки и богатия вкус на слънчеви домати. Това ви дава автентичния средиземноморски вкус, който се постига наистина трудно, ако решите сами да комбинирате и балансирате подправките.

Освен това ви спестява време, защото един истински хубав, гъст доматен сос с месо се приготвя бавно, на умерен огън. А времето в епохата на непрекъснато препускане и надбягване с часовника, никак не е за подценяване. Така от ястие за почивните дни любимата гръцка мусака се превръща в нещо, което можете да приготвите за вечеря и през седмицата. За час и половина ще имате чудно вкусна, топла, домашно приготвена храна, с която да зарадвате семейството си.

Не бързайте да поднасяте вашата гръцка мусака с MAGGI® Идея за Спагети Болонезе гореща. Оставете я за десетина минути да се поохлади и чак тогава нарежете и сервирайте. Така вкусовете на сосовете и патладжана ще се усетят по-добре. С нея може да сложите на масата и свежа салата от зеленолистни.

Добър апетит!

Начин на приготвяне:

  1. Измийте патладжаните, нарежете ги на ивици с дебелина 4-5 мм и ги потопете в подсолена вода за 20 минути.
  2.  Извадете ги, подсушете ги и ги наредете в тава, покрита с хартия за печене. Полейте ги със зехтин и ги запечете на 180 градуса за 15 минути.
  3.  През това време в купа налейте водата и бялото вино и добавете двата пакета MAGGI® Идея за Спагети Болонезе. Разбъркайте добре и оставете встрани за 5-10 минути.
  4.  Сложете каймата в суха тенджера и я запържете без допълнителна мазнина докато промени цвета си. След това добавете соса, разбъркайте и варете докато се сгъсти - 6-7 минути.
  5.  Дръпнете от котлона и оставете леко да се охлади.
  6.  Подредете половината патладжан в правоъгълна тава с размери 20х33 см, която предварително сте намазали със зехтин.
  7.  Поръсете с настърган кашкавал, изсипете соса болонезе отгоре, разпределете го равномерно и подредете втория ред патладжани. Отново поръсете с настърган кашкавал, излейте цялото количество сос бешамел, разпределете добре и най-отгоре поръсете с останалия кашкавал.
  8.  Печете гръцката мусака в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист загар.

За сос бешамел:

  1.  В подходящ съд разтопете маслото на умерена температура.
  2.  Запържете брашното при непрекъснато бъркане докато стане златисто-кафяво. Налейте 1/3 от млякото и бъркайте докато кашата стане гладка и започне да се сгъстява. Налейте и останалото мляко.
  3.  Щом сосът заври и започне да се сгъстява, го овкусете с индийско орехче, сол и черен пипер. Разбъркайте, варете още 2-3 минути и го дръпнете от котлона.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти