ябълки - 1 бр
банани - 1 бр
цвекло - 1 малка глава
пресен джинджифил - 25 гр
чиа семена - 1 с.л.
овесено мляко - 250 мл
В зимните дни, когато имунитетът започне да ни предава по малко, чаша смути от червено цвекло, ябълка и банан винаги е разумно и вкусно решение. Няма как да останете безразлични към този ярък, стоплящ цвят. Но и комбинацията от плодове също впечатлява заради богатството от хранителни вещества, които подпомагат естествените сили на организма в ежедневието, напомнят от Mate Kitchen.
Червеното цвекло е известно със своите детоксикиращи свойства и способността си да подобрява кръвообращението. Богато е на антиоксиданти, витамини и минерали, които подпомагат имунната система и повишават енергията. Една малка глава от него е напълно достатъчна за две чаши смути от червено цвекло, банан и ябълка. Не че не може да сложите повече, просто землистият вкус ще стане твърде натрапчив и може да не ви хареса.
Балансът във вкуса идва от банана. Той добавя естествена сладост, затова е важно да е добре узрял. Освен това прави смутито кремообразно. Няма как да не отбележим, че бананите са ценен източник на калий, който подпомага сърдечната функция и регулира кръвното налягане. Освен това съдържат витамини от група В, които са важни за нервната система и метаболизма. Плюс – спомагат за намаляването на стреса и подобряват настроението.
Ябълката придава свежест и лека киселинност на нашето смути от червено цвекло. Тя е богата на фибри, които подпомагат храносмилането и създават усещане за ситост. Витамин С в ябълките укрепва имунната система и действа като антиоксидант. В тях се съдържат полифеноли, които могат да допринесат за поддържането на стабилни нива на кръвната захар.
Добавихме и чиа за здравословна доза калций, джинджифил, за да събуди сетивата и да се погрижи за стомашния комфорт. Соевото мляко можете да замените с друго растително мляко или пък с животинско, ако това не е проблем за вас.
10 минути и си имате страхотна зареждаща закуска!
1. Обелете цвеклото и го нарежете на кубчета. Нарежете и ябълката на кубчета. Обелете джинджифила и го нарежете.
2. Сложете продуктите в каната на блендера и към тях добавете обеления и начупен банан, чията и овесеното мляко.
3. Пасирайте до еднородна смес. Ако е необходимо, добавете още мляко, пасирайте отново и поднесете веднага.
