Създадено за Пасифлора

Щолен с меласа Пасифлора

Рецепта за изкусителен десерт

0 от общо 0 гласа
Необходими продукти
  • брашно - 550 гр 
  • сушени плодове стафиди, кайсии, смокини и череши - 300 гр 
  • захар меласа Пасифлора - 100 гр 
  • орехи - 100 гр
  • масло - 200 гр 
  • прясно мляко - 250 мл 
  • портокалови корички - 2 пакетчета
  • ром - 50 мл 
  • карамфил - 1/4 ч.л.
  • индийско орехче - 1/4 ч.л. 
  • кардамон - 1/4 ч.л.
  • суха мая 7 грама - 1 пакетче 
  • ванилов екстракт - 1 ч.л. 
  • сол - 1 щипка
  • пудра захар за поръсване - 100 гр 

Или обичате коледен щолен, или вкусът му не ви понася. Няма среден вариант. Този традиционен немски фруктов хляб е наистина специфичен. Не е особено сладък, текстурата му е плътна, но пък е богат на сушени плодове, цитрусови корички и аромати. Те всъщност определят и отношението към него. Кардамон, карамфил, индийско орехче – много силни, много характерни, много коледни. Парче щолен върви чудесно с чаша силен чай.

Кледният щолен е сладкиш с многовековна история. Тестото е съвсем като за хляб – брашно, мая, масло, прясно мляко, захар. Обичайно се приготвя с бяла захар, но решихме да обогатим вкуса и уханието му и ползвахме меласа. Тя обгръща всички останали аромати в сладкиша и придава особена плътност на вкуса. Обичаме да я ползваме в десерти с ядки или шоколад, защото ги ароматизира по неповторим начин, без да се налага да добавяме нищо друго. Тук ефектът е усилен.

Разбира се, отново се доверихме на захар „Меласа“ на „Пасифлора“. Тя идва от остров Мавриций и се отличава с дълбок и наситен аромат и характерен тъмен цвят и консистенция. Заради щадящия процес на преработка на захарната тръстика в нея се запазват ценните минерали калций, желязо, калий, магнезий и манган. Количеството им в захар „Меласа“ е в пъти повече от обикновената кафява захар.

Богатството на щолена идва и от микса сушени плодове в него. Задължително два вида стафиди, кайсии, смокини, череши. Захаросаните цитрусови корички добавящ празнична пищност. След като щоленът се изпече, се намазва обилно с масло и се наръсва щедро с пудра захар.

Не бързайте да го нарязвате, дайте му няколко часа да престои. След това го поднесете с хубав чай с подправки.

Да ви е вкусно и споделено!

Начин на приготвяне:

1. Нарежете сухите плодове на парченца, сложете ги в купа и ги залейте с ром. Разбъркайте и оставете да киснат поне 1 час.

2. През това време в хладкото прясно мляко изсипете маята, добавете 2 лъжици брашно, разбъркайте добре и оставете на топло, за да се активира маята.

3. Сложете разтопеното масло в купа. Към него добавете меласата "Пасифлора", екстракта ванилия, счукания кардамон, индийското орехче, смления карамфил, солта и портокаловите корички и разбъркайте много добре.

4. Към маслената смес прибавете втасалата мая, разбъркайте добре и след това добавете смлените орехи и накиснатите сухи плодове.

5. Започнете да сипвате брашното на порции, като бъркате до пълното му усвояване. След като се получи гъсто тесто, го извадете на плота, поръсете с брашно и месете още няколко минути, докато стане лъскаво и гладко.

6. Сложете тестото в купа, поръсете с брашно, покрийте с домакинско фолио и оставете на топло докато удвои обема си.

7. Щом тестото втаса, го премесете. Оформете продълговато хлебче и го прехвърлете в подходяща тава, покрита с хартия за печене. Покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса за още 30-40 минути.

8. Печете щолена в предварително загрята на 170 градуса фурна до суха клечка. След като е готов, го извадете, намажете обилно с разтопено масло и поръсете още по-обилно с пудра захар. Оставете да изстине, нарежете и сервирайте.

Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти