Зелева чорба с праз (бульон трезве)

Традиционно ястие за едни, празнично спасение за други

5 от общо 1 гласа
20 мин.
Необходими продукти

зелев сок - 1 л

кисело зеле - 2 листа

праз - 1 стрък

червен пипер - 1 ч.л.

орехи - 30 гр

олио - 40 мл

маслини - 15 бр.

чили на вкус

По-„възпитаното“ име на тази рецепта би трябвало да бъде следпразнично спасение, но за удобство спасените са я кръстили бульон трезве. В дългия декемврийско-януарски маратон от поводи за наздравици това е може би една от най-приготвяните разядки, разказват кулинарите от Mate Kitchen. Резлива, лютива, студена – събужда сетивата, които вече са готови да се предадат от празнична изнемога.

За да сме напълно честни, трябва да признаем, че вкуса на класическата зелева чорба с праз можете да оцените и ако не сте близнали дори капчица алкохол. По-мазната и тежка зимна храна се балансира идеално от нея. Да не говорим, че в някои краища на България бульон трезве е част от традиционната трапеза на Бъдни вечер. Децата си гребат с пълни лъжици и въобще не се интересуват с какви цели го ползват възрастните.

Ястието носи вкус на българско и домашно: кисело зеле, ситно нарязан праз, червен пипер и лютичко, малко олио за разкош. По желание може да добавите и скилидка-две чесън за повече острота. Добре е да я приготвите поне час преди да я поднесете, за да може вкусовете да се смесят, а лютият пипер да подпали зелевия сок. Дръжте я на студено, може и на терасата, ако времето е подходящо, защото така е несравнимо по-добра.

Маслините са предложение за добавка от Mate Kitchen заедно с пожеланието за добри срещи, шумни наздравици, верни приятели и повече поводи за радост и веселие – не само през декември и януари.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете праза на ситно и го поставете в купа или тенджера.

2. Прибавете почистеното от кочани и жили нарязано на ситно кисело зеле, нарязаните орехи, маслините, чили, червен пипер, олиото и зелевата чорба.

3. Разбъркайте добре и сервирайте.

Внимание: Съдържа орехи, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти