- за тестото:
- 105 г ръжено брашно
- 115 г пълнозърнесто пшенично брашно
- 95 г пудра захар
- 10 г бакпулвер
- 8 г сол
- 105 г студено масло (нарязано на кубчета 1x1 см)
- 2 големи яйца
- 30 г слънчогледови семки (запечени)
- 30 г тиквени семки (запечени)
- 30 г ленено семе
- 35 г сусам (запечен)
- 35 г маково семе
- за конфито:
- 4-5 домата
- 1 голям патладжан
- 400 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- за плънката:
- 100 г извара
- 2 домата
- едра сол
- прясно смлян черен пипер
- листа босилек
Начин на приготвяне:
В купата на миксера смесете двата вида брашно, пудрата захар, бакпулвера и сол.
Добавете маслото на три пъти.
Бъркайте сместа на висока скорост с широката приставка, докато не заприлича на влажен пясък.
Добавете едно по едно яйцата и бъркайте, докато не се смесят добре.
Добавете семената, отново разбъркайте, само колкото тестото да ги поеме.
Изсипете тестото върху фолио за свежо съхранение, оформете го като диск с дебелина около 2 см и го оставете да си почине.
Загрейте фурната на 160 градуса. Поставете тестото между 2 листа хартия за печене. Разточете го на лист с дебелина 3-4 мм. Охладете за 10 минути, леко да стегне.
Поставете охладеното тесто във форма за тарт с диаметър 28 см, отрежете с нож стърчащите краища. Ако ви се стори, че е омекнало, върнете го в хладилника за 5 минути. Печете около 16-18 минути, в зависимост от вашата фурна.
За конфито загрейте фурната на 220 градуса. Нарежете доматите и отстранете семките. Обелете патладжана, нарежете го на шайби, посолете и оставете да престои 15 минути. Отцедете ги. Подредете зеленчуците в тава. Овкусете със сол и пипер. Залейте със зехтина. Печете 1 час. Извадете и охладете.
Още:
- 5 чудодейни свойства на доматите
- Рецепти с чери домати
- НаРодни домати
- Пречистете организма си с домати
- Пълнени домати
- Пълнени домати със спанак