НаРодни домати

НаРодни домати
Снимка: netinfo

Носталгията по миналото (особено по социалистическото) е нещо, което не разбирам и категорично отхвърлям, но не мога да не си спомням, че вкусът на тогавашните домати никога не се е обсъждал – той беше неизменно прекрасен и българите бяхме благословени с него.

А сега всички знаем как е – едва ли не мистичната поява на вкусен и ароматен домат е повод за дълги разговори, анализи и много въпроси. Потърсих отговори на мястото, където се раждат българските сортове домати – в Института по зеленчукови култури "Марица" в Пловдив. Защо там? Защото институтът работи от 1930 г., защото тук акад. Христо Даскалов е създал първия в света хибриден сорт домати и защото научната и практическата дейност тук не спират независимо от всички проблеми и трудности.

Срещам се с доц. д-р Валентина Петкова, ръководител на отдел "Селекция, сортоподдържане и интродукция", доц. д-р Даниела Ганева, селекционер на домати, и проф. д-р Галина Певичарова, ръководител на лаборатория по качество. В разговора ни очаквано се появява научен термин, който е добре да бъде обяснен - хетерозисните сортове са тези, които познаваме като хибридни.

От семената на растенията от тези сортове се развиват растения с други характеристики и затова те не могат да се използват за производство – това е основният недостатък на тези т.нар. F1 хибриди. За да си го представите по-лесно: ако вземете семената от домат, който е F1 хибрид, от тях няма да се родят същите домати. Предимството е, че хетерозисните сортове са продукт на целенасочена селекция, чиято цел е да се справя с неблагоприятни условия, различни болести, както и да подобрява качеството на продукцията.

Важен е въпросът и с патентоването на тези сортове, което защитава интелектуалните постижения на научните организации и подобрява финансовото им положение, защото, за да се произвеждат тези семена от външни производители, са необходими лицензионни документи. В случая с българските сортове домати тези такси не влияят твърде много на цената, която трябва да заплати селскостопанският производител. Вярно е, че приемливата цена е резултат на малките мащаби на производство, но най-вече на това, че за създаването на доматени насаждения е нужно много малко количество семена.

Разбира се, в института са разработени и директни сортове домати, от чиито семена покълват растения, идентични с родителските. Пловдивска каротина е един от тях и има забележителни качества – направеният от него сок не се нуждае от никакви консерванти, за да бъде съхранен, защото естественото количество на витамин С, както и на антиоксидантите β-каротен и ликопен в плодовете е много високо.

Другите предимства на тези средни по размери домати с тънка оранжева ципа и червена сърцевина са типичният аромат и балансираното съдържание на захари и киселини, които осигуряват добрия вкус. Този сорт е все още крайно непопулярен и доста нетипичен за българската представа за домат, но със сигурност е достоен резултат от десетилетната селекционна работа в института.

Има ли всъщност единно българско виждане за идеалния домат? Едва ли, защото според доц. д-р Петкова за годините, през които работи в института, предпочитанията между средни и много едри сортове непрекъснато се сменят. Но пък проф. д-р Певичарова описва доматения образ, който без съмнение ще допадне на всеки: сочен, но не воднист, месест, с тънка ципа, с типичен аромат без т.нар. диви тонове на трева и дървесина, с много интензивен вкус – сладък и свеж, т.е. с голямо съдържание на захари и киселини. Как се постига това – първо с подходящия сорт и след това с правилно отглеждане.

Без слънце и достатъчно поливане, каквито и качествени характеристики да са осигурили селекционерите, те няма да се изявят. Затова оранжерийните и полските домати много трудно могат да бъдат сравнявани.

Но за някои сортове и най-добрите условия не помагат. В стремежа си към устойчивост на транспортиране и съхранение през 90-те години на миналия век в света започват да се създават и масово да се засаждат домати, селектирани с внимание към гените rIn (инхибитор на зреенето) и nor (неузряващ), чиито плодове са твърди и могат да издържат седмици, без да се развалят, но поради изключително забавения метаболизъм не натрупват нито захари, нито киселини и остават без всякакъв вкус.

Количествата на полезните антиоксиданти също са незначителни. Въпреки това търсенето на подобни домати не е намаляло особено. В България в миналото също са разработени такива сортове, но поради липса на интерес не са се наложили.

Българските сортове домати всъщност са толкова много, че могат да задоволят всеки вкус и дори каприз. Защо тогава не можем да ги намерим на пазара? Основната причина е крайно стесненото производство на домати у нас. За последните две десетилетия площите със зеленчуци са намалели десетки пъти, а като се сетим за разрушените поливни съоръжения, става ясно, че масово произведени български полски домати за свежа консумация просто няма. Според доц. д-р Петкова за миниатюрните запазени площи все пак се предпочитат местните сортове.

Една от причините за липсата на български домати на пазара, а и за драстичното намаляване на производството, е евтиният внос от държави с добре субсидирано земеделие. Разбира се, тези домати няма как да са от родните сортове, с които бяхме свикнали в миналото.

Изчезването на българския домат не е свързан само с производството – крайните потребители, ние, сме не по-малко важна причина за наличието на червените пластмасови топчета по магазини и пазари. Ще си позволя малко краен призив – не купувайте домати извън сезона им! Те не могат да бъдат нито вкусни, нито полезни и няма как да задоволят каквито и да е кулинарни желания!

Интересувайте се от произхода на доматите, които купувате – всеки търговец е длъжен да има документи, удостоверяващи откъде идва храната, която продава. Помолете да ви ги покажат и не обръщайте внимание на гнева на някои от тях – вероятно крият нещо.

Единствено потребителите, осъзнаващи, че да изискват възможно най-доброто за тях е правилно, могат да повлияят на нагласите на производителите и търговците. А какво е по-хубаво от сочен, плътен, уханен и вкусен роден домат?

от Людмил Хайдутов

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти